Støtte til filmmagasin i Zentropa-strid

»Ålen« er ikke afvisende over for et forlig.

Peter Aalbæk Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Zentropa-direktøren Peter Aalbæk Jensen står temmelig alene i sin kamp mod filmmagasinet Ekko. »Ålen« har anlagt injuriesag mod Ekko, bandlyst det fra pressevisninger af Zentropas film og sværget, at han vil forsøge at få magasinet lukket, men i filmbranchen møder aktionen ikke den store forståelse.

Både foreningen Danske Filminstruktører og anmelderne i Filmmedarbejderforeningen bakker op om Ekko i striden med den magtfulde direktør.

Efter et møde med Ekko onsdag erklærer Danske Filminstruktører, at foreningen ikke støtter den boykot af bladet, som Peter Aalbæk Jensen og Zentropa står bag. Der er brug for en uafhængig og kritisk filmpresse i Danmark, erklærer filminstruktørernes formand, Martin Strange.

- Det vil være et tab for hele den danske filmverden, hvis den kritiske stemme forstummer. Vi har alle brug for at blive set efter i sømmene, ellers forbener dansk film. Også for en filminstruktør kan en kritisk opsang være højst stimulerende, selv om den rammer hårdt, siger han i en pressemeddelelse.

Martin Strange understreger dog samtidig, at det er op til den enkelte instruktør, hvilke medier hun eller han ønsker at udtale sig til.

Også Filmmedarbejderforeningen tager officiel afstand til Zentropas boykot af Ekko.

- At Zentropa boykotter Ekko, når det gælder den almindelige praksis for pressevisninger af film forud for en films premiere i biografen, er en helt unødvendig optrapning af deres løbende konflikt omkring en journalistisk artikel, siger filmanmeldernes formand og anmelder på Berlingske, Jacob Wendt Jensen, til b.dk.

- Beslutningen vil ikke bidrage til den ellers sædvanligvis gode samarbejdsånd, der hersker mellem filmbranchen og filmjournalister og filmanmeldere. I Filmmedarbejderforeningen tager vi stærkt afstand fra Peter Aalbæk Jensens udmeldinger i denne sag, siger han.

Ifølge fagbladet Journalisten vil Nordisk Films administrerende direktør og bestyrelsesformand for Zentropa, Allan Hansen, forsøge at mægle i striden mellem Zentropa og Ekko. Til journalisten.dk siger Peter Aalbæk Jensen, at han ikke er afvisende over for et forlig.

- Hvis vi kan undgå at møde hinanden i retten og løse det på en anden måde, så er jeg da blevet åben over for det, siger han.

Peter Aalbæk Jensens vrede mod Ekko skyldes en artikel om et kuldsejlet filmprojekt fra Zentroa, hvor skuespillere skulle betale for at gå til casting. Ifølge direktøren var der ikke tale om en Zentropa-produktion, og derfor har han anlagt en injuriesag mod magasinet.

Aalbæk Jensen er også utilfreds med et kritisk essay fra instruktøren Anders Rønnow Klarlund i Ekko.