Zentropa lægger filmmagasin på is

Filmmagasinet Ekko er i fremtiden forment adgang til samtlige pressevisninger af nye film hos Zentropa. De nye tiltag bunder i en månedlang strid mellem Zentropa og Ekko.

Peter Aalbæk, Zentropa Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Magasinet Ekko bliver nu nægtet adgang til samtlige pressevisninger hos Zentropa. Forud for Ekkos udelukkelse ruller en større sag mellem magasinet og Zentropa. En sag, der går helt tilbage til januar i år.

Her udgav Ekko en netartikel, der påstod, at 750 skuespillere betalte penge for at gå til casting på et Zentropa-filmprojekt, der aldrig blev realiseret.

I artiklen har Ekko talt med flere skuespillere, bl.a. Maibritt Saerens, kendt som Søs fra Krøniken, som var tilmeldt castingen, og som bekræfter, at filmen aldrig blev til noget.

Udtalelsen fik Peter Aalbæk Jensen til at kræve journalisten bag artiklen, Mikkel Kofod, samt Ekkos ansvarshavende chefredaktør, Claus Christensen, dømt for ærekrænkelse. Helt bestemt 250.000 kroner med renter, fra den dag sagen blev anlagt, skal sådan en omgang koste ifølge Zentropa.

Endnu en kritisk artikel fra Ekko

Men her stopper "Aalens" strid med magasinet ikke. I august gik filminstruktøren Anders Rønnow Klarlund til angreb mod Zentropa og særligt Peter Aalbæk Jensen i et essay også udgivet af Ekko.

Anders Rønnow Klarlund fortalte, at han ville indstille sin karriere pga. sin misfornøjelse med Zentropa og den danske filmbranche generelt.

- Det er jo en sekt. Vi har givet dem vores penge, og nu skal vi være tro mod vores leder og lave nogle kommercielle film, så Aalbæk igen kan sove om natten og ikke længere behøver at have det dårligt over, at han og Lars (von Trier, red. ) blev mangemillionærer, mens medarbejdernes aktier er blevet værdiløse, sagde Anders Rønnow Klarlund dengang til magasinet Ekko.

Udtalelsen vakte selvsagt ikke begejstring i Zentropa-lejren, og Peter Aalbæk Jensen truede med at gå til Pressenævnet, fordi Ekko ifølge ham ikke havde hørt hans side af sagen. 

Da Berlingske senere gav Peter Aalbæk Jensen taletid, sagde han bl.a. at han ville have investeret i flere af Anders Rønnow Klarlunds film, hvis instruktøren var blevet hos Zentropa.

- Jeg synes, det er ærgerligt, for jeg er stor fan af hans (Anders Rønnow Klarlunds, red.) film "Hvordan slipper vi af med de andre" og "Strings." Det er fænomenale værker, men jeg er også ligeglad, for så kan han jo bare arbejde med nogle andre, sagde Peter Aalbæk Jensen dengang til Berlingske.

Helt ligeglad kan Peter Aalbæk dog ikke synes at være.

Hos Zentropa har selskabets presseagent i hvert fald nu fået besked på, at Ekko er forment adgang til samtlige pressevisninger.

Ifølge journalisten.dk skyldes udelukkelsen fra fremvisningerne, at Ekko ikke har givet Peter Aalbæk Jensen mulighed for at svare på de beskyldninger imod ham, som magasinet tidligere har valgt at trykke.

- Det er den eneste anke, jeg har på bladet. Og nu har jeg fået mange bank af dansk presse i mange år. Jeg har aldrig nogensinde oplevet før, at jeg ikke fik lov til at kommentere det, der blev præsenteret for offentligheden, siger Peter Aalbæk Jensen til fagbladet Journalisten.

Redaktør på Ekko, Claus Christensen, bekræfter over for Journalisten.dk, at bladet er boykottet af Zentropa.

»Konkret i forhold til næste nummer af Ekko ville vi gerne have dækket Thomas Vinterbergs "Jagten", og vi ville godt have gjort det grundigt, fordi vi synes det er en glimrende film, men efter alt at dømme bliver det svært at komme til at tale med nogle af de folk, der har lavet filmen. Og jeg forventer heller ikke, at vi bliver inviteret til pressevisningen af filmen.«