»Ålen« vil knalde filmmagasin

Fimproducenten Peter Aalbæk Jensen vil sagsøge filmmagasinet Ekko for injurier og dårlig presseskik, efter - endnu - en kritisk artikel om Zentropa.

Peter Aalbæk, Zentropa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Peter Aalbæk Jensen er ikke en mand, der lider i stilhed. Efter en række kritiske artikler i filmmagasinet Ekko, er filmbossen fra Avedøre blevet godt og grundigt gal i skralden.

- Jeg vil på Zentropas og vores kreatives vegne meddele, at vi ikke ønsker kontakt med bladet og frabeder os al omtale og anmeldelser af vores produktioner, skrev Peter Aalbæk Jensen i sidste uge i en formel klage til Ekkos bestyrelse og Det Danske Filminstitut, efter at Ekko havde bragt et personligt essay af filminstruktøren Anders Rønnow Klarlund, hvor han - udover at proklamere sit farvel til filmbranchen - fortæller om sine oplevelser med at lave film i »Ålens« selskab.

Blandt andet beskriver Anders Rønnow Klarlund, hvordan han og flere andre Zentropa-instruktører blev forledt til at købe aktier i firmaet, som kort tid efter røg ud i økonomiske vanskeligheder.

I dag bekræfter Peter Aalbæk Jensen, at han sammen med sin advokat vil undersøge, om der er grundlag for at køre en sag i pressenævnet mod Ekko. Samtidig vil han anlægge en injuriesag for en artikel, Ekko bragte for cirka et halvt år siden, hvor filmmagasinet skrev om, at 750 skuespillere hver havde betalt 350 kroner for at gå til casting på en Zentropa-film, der aldrig blev til noget.

Men i første omgang er det den seneste artikel med Rønnow Klarlunds kritik, der falder Peter Aalbæk for brystet.

- Der er ikke noget i det, Anders Rønnow Klarlund skriver, der gør mig vred, for han er i sin gode ret til at mene, hvad han vil. Men det generer mig, er Ekko for Gud ved hvilken gang bringer artikler uden at bede mig om en kommentar, siger Peter Aalbæk Jensen, som mener, at Ekko for anden gang på kort tid, bliver udsat for hetz i Ekko.

- Det er jo ikke fordi, der ikke er blevet uddelt bøllebank til lillefar her i de seneste tyve år. Men jeg er altid blevet bedt om at komme med min udlægning af sagen, når jeg er blevet angrebet. Set i lyset af, at Ekko er et statsstøttet blad, der skal fremme filmdebatten i Danmark, forpligter det dem i endnu højere grad at have etikken i orden, siger Aalbæk, der mener, at det ikke kun er ham, der bliver udsat for angreb i Ekko uden mulighed for at komme til genmæle.

Ekkos chefredaktør Claus Christensen tager Peter Aalbæk Jensens kritik med ophøjet ro. Han forklarer, at da Zentropa-direktøren fik forelagt Anders Rønnow Klarlunds essay, sendte filmproduceren en sms til Klarlund med ordlyden »fin artikel, ingen anstødssten«, og i en artikel på Ekkos hjemmeside under overskriften »Aalbæk fortryder medarbejderaktier« fik Peter Aalbæk Jensen mulighed for at komme med sin udlægning af sagen - hvilket han i øvrigt også gjorde, da Ekko i januar skrev om de 750 skuespillere, der havde betalt for at gå til casting.

- I det interview havde han ingen kommentarer til forløbet, var på ingen måde sur, og hans trusler om sagsanlæg kommer først to uger senere. Timingen er mærkelig, og derfor formoder jeg, at det her handler om noget andet. Jeg ser det som et angreb på pressefriheden, og jeg synes, det er lidt trist, når en af landets største producenter prøver at samle branchen til en samlet boykot og opfordrer Filminstituttet til at fratage vores støtte. Med den frækhed og fandenivoldskhed som altid har kendetegnet Peter Aalbæk Jensen, undrer det mig, at han pludselig bliver så ømskindet. Vi må have trådt på en hans ligtorne, siger Claus Christensen, som ikke er nervøs over udsigten til at blive trukket i pressenævnet.

- Lad os endelig få prøvet sagen der. Hvis jeg mod forventning skulle tabe og få en næse, lover jeg at bære den under hele næste års Cannes Festival, siger han.

Filminstituttet har svaret Peter Aalbæk Jensen, at de blander sig lige så lidt i indholdet af Zentropas film som Ekkos artikler. Og om Claus Christensen skal bære en næse, vil en eventuel kommende sag afgøre. Og den vil komme, lover Peter Aalbæk Jensen

- Jeg tror ikke, jeg er klar til at begrave stridsøksen. De skal knaldes big time, så de kan lære det«, siger han.