Norsk forlag brænder islamkritisk satirebog

Det satiriske billedalbum »InHisName« udkommer ikke i Norge som planlagt. »InHisName« er på gaden i Danmark tirsdag.

Kåre Bluitgen er forlægger på udgivelsen af »InHisName« i Danmark, hvor den udkommer tirsdag. Arkivfoto: Lars Rasborg Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den norske billedkunstner Thomas Knarviks religionskritiske satirealbum »InHisName« kommer ikke på gaden i Norge. I stedet vil hele det færdigtrykte oplag blive destrueret på et bogbål.

Det fortæller forlægger Håvard Mossige fra forlaget SpreDet, der skulle have udgivet »InHisName«, til adskillige norske medier.

»InHisName« er lavet i et samarbejde med Thomas Knarviks muslimske teenage­veninde med kunstnernavnet Miss Suppresionfighters, og udgivelsen rummer en række satiretegninger rettet mod forskellige religioner – blandt andet islam og kristendommen.

 

Det overordnede tema i bogen er overgreb, og et flertal af tegningerne afspejler seksuelle eller voldelige scener.

Forfatter: Bogen er upolitisk

Thomas Knarvik er selvsalgt kritisk over for beslutningen:

»Overordnet er det en ærlig sag. Vi ved ikke, hvordan folk kan finde på at reagere på bogen. Det har vi både set i forbindelse med Charlie Hebdo og de danske Muhammed-tegninger – og alle mennesker kan blive bange. Men jeg er rasende over, at jeg nu bliver tillagt en bestemt politisk observans, og at kvaliteten af mit arbejde bliver angrebet. Bogen er helt upolitisk fra min side – jeg er kun interesseret i de overgreb, der bliver begået i forskellige religioners navn,« siger Thomas Knarvik til Berlingske.

Håvard Mossige fortæller til den norske avis Verdens Gang, at der er tre årsager til, at han ikke vil udgive bogen:

Bogen er for ujævn rent kvalitetsmæssigt, der er uenighed om udgivelsesstrategien og forskellige syn på aktører og personer inden for de religions- og islamkritiske miljøer.

Håvard Mossinge afviser, at der er tale om selvcensur.

»Jeg vil gerne gå på barrikaderne, men hvis jeg skal ofre livet for noget, så skal det være et projekt, som jeg tror 100 procent på. Det gør jeg ikke i dette tilfælde. Mest af alt synes jeg ikke, at bogen er god nok. Der skulle have været arbejdet meget mere med den,« siger Håvard Mossinge til Verdens Gang.

Chefredaktøren fra den norske kristne avis Dagen, Vebjørn Selbekk, ser bogbrændingen som et symptom på, at ytringsfriheden har dårlige kår i Norge.

»Rent symbolsk er dette noget af det stærkeste, jeg har hørt om de seneste ti år. At et bogoplag skal brændes, viser virkelig, hvor dårligt det står til,« siger Vebjørn Selbekk til den norske public service-station NRK.

»InHisName« udkommer i Danmark tirsdag.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den danske forlægger bag »InHisName«, Kaare Bluitgen, da han p.t. er på reportagerejse i Nordkorea.