Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Hvis Skotland bliver selvstændigt

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Skotland vælger at blive løst af unionen med England, Wales og Nordirland efter folkeafstemningen til september, skal landet endelig ikke vente nogen let gang på jord. Nedenfor er nogle af de virkninger, som man må forvente.

EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, har meddelt, at Skotland ikke sådan skal regne med lige at blive optaget i EU. Der er mange komplikationer i den forbindelse. Skotland må da sandelig stille sig op i køen med Albanien, Kosovo, Makedonien, Bosnien osv.

Han har ikke været ganske specifik om årsagerne, men lad os gætte på én: Skotland er et klansamfund, hvor hver klan (MacKinnon, Sutherland, Fraser, MacLean osv.) har egne ternede mønstre, som ikke blot kan udskiftes med ternede mønstre fra andre klaner. Men er det dybest set ikke en overtrædelse af princippet om ikke-diskrimination i forbindelse med tekstilhandel på EU’s indre marked? Allerede her må vi forudse problemer ved en genoptagelse i EU.

Irland og Skotland er uenige om stavningen af det gæliske ord uisgebeatha (livets vand). Skotland skriver whisky. Irland whiskey. Hvis Irland en stund er alene i EU uden Skotland, kan det vel bestemt ikke udelukkes, at man vil få stadfæstet, at standardstavemåden er whiskey. Standardisering MÅ der til. Kan skotterne leve med det? Og hvad med alle de præfabrikerede etiketter?

Men Skotlands problemer ender ikke her, hvis det formastelige skulle ske, at man valgte selvstændigheden. Der er forlydender om, at den engelske regering har et større forskningsprojekt i støbeskeen, som skal vise, at skotterne slet ikke var så gode skotter, som de selv fortæller. Man vil endda bl.a. bevise, at William Wallace (den berømte oprører fra Brave Heart), i virkeligheden var engelsk spion undercover.

OGSÅ SKOTTEN OG frihandelsteoretikeren Adam Smith vil blive underkastet en undersøgelse. Gik han dybest set ikke ind for planøkonomi og stærk offentlig regulering? De engelske forskere har foreløbig gravet sentenser frem, hvor Smith taler om, at virksomhedsledere hele tiden er ude på at indgå konkurrencebegrænsende aftaler. Smith nævner også, at en række offentlige funktioner som f.eks. fyrtårne og broer er bedst tjent med at være i offentlig eje. Smith var med andre ord dybest set mere venstreorienteret end dem, som i dag forlanger betaling for brobizz. Var Smith ikke i virkeligheden socialdemokrat eller det, som er værre? De engelske forskere holder efter de seneste meldinger konklusionen tilbage, indtil folkeafstemningsresultatet er kendt.

DER ER ENDVIDERE rygter om, at engelske forskere vil afsløre, at Loch Ness-uhyret i virkeligheden er et stort badedyr. Alle spekulationerne om Nessie er dybest set et forsøg fra de skotske turistmyndigheders side på at lokke flere turister til højlandet, vil de engelske myndigheder nu frigive detaljerede oplysninger om. Oplysninger, som i mange år har ligget i en støvet sagsmappe i et ministerium i London - altså hvis det skulle ske, at skotterne ville vælge selvstændighed.

Alt i alt bør skotterne belave sig på, at der kommer artigheder frem sydfra, hvis de ikke stemmer rigtigt ved folkeafstemningen.