Rigtige Mærsk-mænd holder da barsel!

En ny forældre-portal for ansatte i Mærsk skal aflive tanken om, at det skader karrieren, hvis man som mand går på barsel. Portalen opfordrer ledere til at bakke op om fædres forældreorlov.

Administrerende direktør Jørn Madsen, Mærsk Supply Service, mener ikke, at fædre skader deres karrieremuligheder ved at gå på barsel. (Foto: Ricky John Molloy, APM) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Nej, det er ikke skadeligt for karrieren at gå på barsel for mænd. Alle de kolleger, jeg ser rundt omkring – også folk i mit eget ledelsesteam – de gør det da,« siger administrerende direktør Jørn Madsen, Mærsk Supply Service, og peger på, at Maersk for nylig har lanceret en ny forældre-portal »New Parents Portal« for alle Mærsk-ansatte.

Portalen indeholder blandt andet en guide til medarbejdere og ledere i perioden før, under og efter forældreorloven med det formål at gøre perioden til en positiv oplevelse for både medarbejderen, lederne og teamet.

»Videoerne opfordrer medarbejdere og ­ledere til at tage en proaktiv rolle i at plan­lægge forældreorlovsforløbet og opfordrer ledere til at være positive og støtte medarbejdere, som skal på eller er på eller vender tilbage fra ­forældreorlov,« siger Rachel Osikoya, som er Group Head of Diversity and Inclusion.

TDC har længe været kendt som en af de danske virksomheder, der tilbyder de bedste muligheder for fædres barsel. Mellem 10 og 14 uger med fuld løn tilbyder telegiganten.

Men Mærsk overtrumfer nu TDC med samlet 12 ugers barsel med fuld løn til mænd og mulighed for nedsat tid med fuld løn efterfølgende.

»Hos Mærsk varierer mænds ret til barsel fra land til land. Globalt tilbyder vi minimum en uge til mænd med fuld løn uanset land. I Danmark tilbyder vi to uger i forbindelse med fødslen og yderligere ti uger med fuld løn ­efter fødslen. Dertil kommer, at begge forældre ­efter 18 ugers forældreorlov har mulighed for at komme tilbage på jobbet på 20 pct. nedsat tid med fuld løn i seks måneder, inden barnet fylder et år,« oplyser Rachel Osikoya.

Hos TDC har barselsorlov til mænd med fuld løn betydet, at 80 pct. af de mandlige ansatte holder barsel. Til sammenligning gælder det kun for 37 pct. af danske fædre i gennemsnit. Mærsk har ikke tal for hvor mange mænd, der benytter sig af tilbuddet om betalt barsel.