Business-kvinder holder fem gange så lang barsel som deres mænd

Danske karrierekvinder holder fem gange så lang barsel som deres mænd, selv om kvinderne tjener bedre end mændene, arbejder mere og er bedre uddannede.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det viser Berlingskes rundspørge blandt mere end 800 karrierekvinder.

Kvinderne, som i gennemsnit har to børn, har holdt lige knap 15 måneders barsel i alt. Deres mænd halter langt bagud og har holdt bare tre måneders barsel sammenlagt.

Det er ikke for børn at holde barsel. De professionelle kvinder nævner barsel som en af de mest effektive karrierebremser i Berlingskes rundspørge. Men undersøgelsen viser, at ægtemændene altså ikke træder til i større stil ved familieforøgelse. Men når først børnene er der, så deles parret ligeligt om at hente og bringe fra daginstitutioner og skole.

Meget tyder på, at de professionelle kvinder holder mindre barsel end gennemsnittet blandt danske kvinder. Ifølge Danmarks Statistik har alle danske kvinder i gennemsnit de ­seneste fem år holdt knapt et års barsel pr. barn. Til sammenligning har businesskvinderne i Berlingskes undersøgelse kun holdt godt og vel et halvt år pr. barn. Til gengæld ser det ud til, at business-kvindernes mænd med halvanden måned pr. barn ­holder længere barsel end den danske gennemsnitsmand, som nøjes med en god måned pr. barn.