Topledere afviser øremærket barsel til mænd

56 pct. af danskerne ønsker ­tvungen barsel til mænd, viser Gallup­-undersøgelse.

Foto: Jeppe Bjørn Vejlø. Nicolai Gjøg er far og på barsel.
Læs mere
Fold sammen

Topcheferne for Danmarks største virksomheder er dybt uenige med danskerne om øremærket barsel til mænd. Et stort flertal af topdirektørerne af­viser det, mens et noget mindre flertal af danskerne siger ja tak.

Debatten om barsel til mænd blussede op, da en af Danmarks kendteste erhvervskvinder, tidligere Tryg-direktør Stine Bosse, inden sommerferien gjorde sig til talsmand for, at en del af barselsorloven skal øremærkes mænd, så ­fædrene tvinges til at tage en del af ­orloven.

»Barselsorloven bør deles af far og mor, så startpositionen som forælder bliver ens for kønnene. Kvinder får ­typisk to børn, og to år er rigtigt lang tid at være uden for arbejdsliv og karriere. Det betyder, at det kan være uoverstigeligt svært at komme tilbage til jobbet. Mange kvinder fristes til at hoppe ned i gryden og gå ned i tid for at prioritere hjemmet frem for at genoptage karrieren. Derfor bør forældrene dele barselsorloven mellem sig,« sagde hun for nylig med en voldsom debat på de sociale medier til følge.

Hen over sommeren har Berlingske spurgt avisens Toplederpanel, som omfatter direktører fra landets allerstørste virksomheder, om deres holdning til øremærket barsel til far. Og den er klar, nemlig et rungende nej. 80 pct. siger nej til at ­gribe ind i, hvordan forældre fordeler barslen mellem sig.

Den almindelige dansker ser imidlertid helt anderledes på det. I en Gallup-undersøgelse foretaget for Berlingske i juli svarer 56 pct. af danskerne ja til at øremærke 12 ud af samlet 52 ugers barsel til mænd.

Men mange danskere frygter, at det vil have en negativ effekt på en mands karriere, hvis han vælger at tage 12 ugers barsel. 25 pct. er bange for, at det vil få en negativ effekt, mens kun 14 pct. mener, at det vil have en positiv effekt.

Økonomiprofessor Nina Smidth har tidligere advaret om, at fædre risikerer at blive opfattet som en blød mand og blive straffet, hvis de holder barsel. Derfor er hun fortaler for øremærket barsel til mænd, så en del af orloven reserveres til far, men bortfalder, hvis han ikke bruger den.

»Det vil løfte noget af byrden væk fra fars skuldre, så han ikke straffes eller signalerer, at han er en blød karl, hvis han vælger at gå på orlov,« mener hun.