Kinas største iværksætter-ikon hedder Jack

Jack Ma er Kinas største erhvervsikon. Han er indbegrebet af den nye iværksætterånd i Kina, hvor man gerne må drømme om rigdom. Netop nu er hans virksomhed på vej til børsen på Wall Street.

Jack Ma er stifter af internetvirksomheden Alibaba.com. Foto: Lang Lang/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er den lille, store kineser, der er klar til at erobre glamourøse Wall Street i New York med en børsnotering af sin gigantiske e-handelsvirksomhed Alibaba Group.

Så kort kan Jack Ma beskrives, selv om det slet ikke er en fyldstgørende karakteristik af hans lange og farverige CV.

Selv om han kommer fra Kina, er han nærmest indbegrebet af den amerikanske drøm. Den fattige, men karismatiske og energiske dreng, der mod alle odds voksede op og blev supermilliardær. Jack Ma skulle i dag være god for 20 mia. kroner. Penge han har scoret, fordi han var den første kineser, der så mulighederne i internettet. Det skete tilbage midt i 90erne. Dengang var Kina et sort hul, hvad nettet angår, og det kunne Jack Ma udnytte til at starte den første kinesiske netvirksomhed.

Netop nu er han igen i de store overskrifter, fordi investeringsbanker anslår, at hans virksomhed Alibaba kan være 200 mia. dollar værd. Foreløbig er målet at hente 15 mia. dollar ved at gå på børsen.

48 år og for gammel

I maj sidste år trak han sig tilbage som direktør for firmaet ved et større show på Hangzhou Stadion, hvor der var indbudt 40.000 tilskuere. I en alder af 48 år, mente Jack Ma, at han var for gammel til at drive en IT-virksomhed.

Han vil dog stadig sidde solidt for bordenden som bestyrelsesformand for Alibaba Group. Herudover vil han bruge tiden på velgørenhed og miljøbeskyttelse.

»I Kina vil vi over de næste ti til 20 år stå over for stadig større problemer med sygdomme som eksempelvis kræft på grund af problemer med vandet, luften og fødevaresikkerheden. Så det er et af de områder, hvor jeg vil investere mine penge og tid. Et andet område er at se på kulturen og uddannelse. Hvis vi ikke gør det, vil unge kinesere vokse med store punge, men med svage sind,« sagde Jack Ma til engelske avis Financial Times tilbage i december sidste år.

Kreative forældre

Han er født og opvokset i Hangzhou, der er en by med 6,5 mio. indbyggere omkring 180 km sydvest for landets største by Shanghai. I det mylder af mennesker voksede han op i en familie, hvor begge forældre havde talent for skuespil. De ernærede sig ved »ping tan«, der er en fortælleteknik brugt i musicals.

Jack Ma arvede forældrenes sans for show, og det har han efterfølgende flere gange brugt i karrieren. Hans opvækst var dog ikke helt nem. Han var dårlig til matematik og skulle bruge tre forsøg, før han bestod prøven til det dårligste universitet i byen, hvor han blev uddannet engelsk lærer.

Efter endt uddannelse fik han et job til 100 kr. om måneden, og da han søgte en stilling som sekretær hos Kentucky Fried Chicken, fik han nej. Efter en tur i USA begyndte hans eventyr med internettet. Første forsøg var en kinesisk variant af De Gule Sider. Han var allerede dengang overbevist om, at kinesiske firmaer sagtens kunne måle sig med konkurrenterne i USA. En ting han gjorde klart, da han samlede 17 af sine venner i en etværelseslejlighed i Hangzhou for at starte det, som senere blev til Alibaba Group.

»Kinesiske hjerner er lige så gode som deres, og det er derfor, vi tør konkurrere med amerikanerne. Hvis vi er et godt team og vi ved, hvad vi vil, kan en af os besejre ti af dem,« skulle Jack Ma ifølge Financial Times have sagt til den mindre forsamling.

Magtfuld

Jack Ma har aldrig selv været IT-specialist eller udvikler. Han vil helst ikke røre ved det tekniske. Det havde han folk til. Da han under det stort anlagte show i sin fødeby trak sig som øverste chef for Alibaba, sagde han efterfølgende, at han ville sove tre måneder i træk.

Om det et sket er uvist. I Kina har han i mange år været en kultfigur og har status som en rockstjerne i det store land mod øst. Hans energi og optimisme inspirerer mange, og han er det klare udtryk for entreprenørånden i det moderne kinesiske samfund, hvor det er tilladt at drømme om rigdom. I dag er der et væld af små kinesiske IT-virksomheder, der alle håber at blive den næste version af Alibaba.

Men kritiske røster kan man dog også finde. Nogle tidligere ansatte har sagt, at han har haft så meget succes, at han overvurderer egne evner til at forandre verden.

Han er ligeledes en meget magtfuld person, og hvis man vil gøre karriere og forretning i den kinesiske IT-verden, skal man ikke sige noget negativt om ham offentligt eller komme på tværs af ham på anden måde.

»Men selv folk som mig, der ikke er fan af Jack Mas personlighed, må erkende, at han er indbegrebet af det nye entreprenante Kina, hvor en person fra en meget fattig baggrund kan blive meget stor gennem ren udholdenhed og ved at samle de rigtige folk omkring sig,« siger en anonym kilde til Financial Times.