Han gjorde Just Eat global

Klaus Nyengaard fik tilbudt jobbet som adm. direktør i Just Eat på et tidspunkt, hvor virksomheden var i gang med at etablere sig globalt. Han kan se frem til at få en bid af kagen, når Just Eat højst sandsynligt bliver børsnoteret.

Just Eats forhenværende CEO, Klaus Nyengaard,er tilbage i Danmark. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Nissen

Klaus Nyengaards liv blev reduceret til en liste med to punkter, da han i 2008 sagde ja til at blive administrerende direktør i den fremadstormende virksomhed Just Eat.

I fem år var der ikke plads til meget andet end arbejde og børn. Han rykkede familien til London, hans hustru sagde sit job op, og så tog Klaus Nyengaard ellers fat på de knap fem år, som med den forestående børsintroduktion af Just Eat nu ser ud til at forgylde den danske erhvervsmand.

Det var Just Eats stifter og daværende administrerende direkør, Jesper Buch, der trak Klaus Nyengaard til London for at lade ham stå i spidsen for den globale udvikling af firmaet, som blev grundlagt i en kælder i Jylland.

De to fandt hinanden gennem en fælles ven og er i øvrigt siden røget uklar med hinanden i en grad, så Jesper Buch i dag inderligt fortryder, at han ansatte Klaus Nyengaard i Just Eat. Klaus Nyengaard kørte efter stifterens smag Just Eat i den forkerte retning. Han kalder Klaus Nyengaards ledelsesstil »management by fear« og har i det hele taget ikke meget tilovers for den tidligere administrerende direktør for den virksomhed, han stiftede.

God til at skaffe og bruge pengen

Hvis Jesper Buch skal sige noget godt om Klaus Nyengaard – for det kan han godt – er han en mand, der holder sit ord, han er lynende intelligent og god til at skaffe penge – og bruge dem.

Retter man opmærksomheden mod de kolde fakta, så bekræfter tallene, at Klaus Nyengaard kan få pengene til at formere sig. I 2012 voksede Just Eats omsætning med 77 procent til godt en halv millard kroner. Årets resultat ramte et underskud på mere end 80 millioner kroner.

Den forestående børsnotering ventes at indbringe Just Eat et beløb i størrelsesordenen 700 til 900 millioner pund, svarende til seks til otte milliarder kroner. I de fem år, Klaus Nyengaard stod i spidsen for Just Eat, voksede medarbejderstaben fra 40 til 1.000, og mens 90 procent af omsætningen i første kvartal af 2008 var i Danmark, er Just Eat vokset til en verdensomspændede virksomhed med madudbringning i hele verden – fra Brasilien til Canada og Indien.

Fra Aarhus til England

Klaus Nyengaards CV har også mere end et strejf af international karakter. Han er uddannet økonom fra Aarhus Universitet, hvorefter han studerede en årrække i England på Cranfield University. En af universitetets professorer anbefalede danskeren at skyde karrieren i gang i et konsulentfirma, og det råd fulgte Klaus Nyengaard med ansættelse i det globale konsulentfirma McKinsey. Efter tre år hos McKinsey sprang Klaus Nyengaard ud i informationsteknologibranchen, og han nåede blandt andet at gå konkurs med selskabet Mobli, som lavede software og services til smartphones, og være en tur forbi JP/Politikens Hus, hvor han beskæftigede sig med digitalisering, inden han endte i London hos Just Eat.

For et lille års tid siden vendte Klaus Nyengaard og familien hjem til Danmark, hvor han har bosat sig på en gård uden for Hillerød i Nordsjælland.

Om det var hans eget valg, eller om han blev sendt hjem af den engelske bestyrelse, er der delte meninger om. Sikkert er det, at Klaus Nyengaard i dag har sat arbejdsomfanget ned.

Han har i dag, hvad han selv kalder en »sund« arbejdsuge på omkring 50 timer. Faren til tre har dermed fået mere tid til sin familie, mens han udelukkende bruger sin arbejdsdag på ting, han brænder for. Det er blandt andet i rollen som rådgivende partner for iværksættere, og han holder sig i øvrigt helst fra at arbejde for store koncerner.

Tiden i London beskriver Klaus Nyengaard som lidt af et eventyr med både op- og nedture.

Han tog en chance, satte store dele af sit private liv på standby, men i bagklogskabens klare lys, ser det – alt andet lige – ud som en rigtig fin investering. Til foråret bliver internetvirksomheden, hvor du kan bestille, betale og få bragt takeawaymaden til din hoveddør, højst sandsynlig noteret på børsen i London i år .