»Det er jo bare penge«

Peter Warnøes psykolog anlagde den pragmatiske vinkel med ordene »det er jo bare penge,« da rigmandens hovedbankforbindelse truede ham med personlig konkurs i 2010. IT- og ejendomsinvestoren fortæller for første gang sin version af en dramatisk historie.

Peter Warnøe Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var med blandede følelser, at Peter Warnøe en novemberdag i 2010 trådte ind gennem porten til Skifteretten i Bredgade i København.

Det var ikke rart at erklære sig selv i betalingsstandsning, og frygten for at rende ind i en journalist nagede. Alene på grund af Warnøes venskab med kronprinsen hører han til de erhvervsfolk, som pressen altid anser for en god historie.

Men IT-iværksætteren og ejendomsinvestoren mødte til sin lettelse ikke andre end sine rådgivere, og han kunne indlede maraton-mødet i retten med én bekymring mindre.

Heldigvis, for kampen blev hård.

Warnøes hovedbankforbindelse havde gennem flere måneder kørt en efter hans mening unødvendig brutal kurs over for ham. Nu forlangte bankenat blive tilsynsførende under den tre måneder lange betalingsstandsning.

Hans advokat krævede selvsagt, at hun skulle stå for den opgave.

»Vi vandt en lille sejr, for dommeren vurderede, at jeg ejede betragtelige værdier, og at der ikke var nogen grund til bankens aggressive kurs, så Lisa (Lisa Bo Larsen fra Kromann Reumer, Warnøes advokat, red.) blev tilsynsførende under betalingsstandsningen,« fortæller Peter Warnøe.

Men hvordan var Peter Warnøe endt i skifteretten? Manden var jo kendt i erhvervslivet for at have skabt sig en formue, da han i slutningen af 1990erne solgte sit IT-selskab Complet, som han havde banket op i løbet af få år.

Siden havde en af verdens største kapitalfonde, CVC, som bl.a. er medejer af svenske Posten, givet ham hundredvis af millioner kroner at lege med for at opbygge Aston IT, som var et mulehår fra børsnotering til milliarder, da IT-boblen brast, og tårnene i New York faldt sammen med børsdrømmene og Aston.

Op gennem 00erne havde han – oftest med succes – investeret i nye IT-selskaber.

Desuden havde han opbygget en ejendomsportefølje i Danmark, Tyskland og Dubai og bogførte så sent som i årsregnskabet for 2009 en balance på næsten 470 mio. kr. i sit selskab Oyster Invest.

Dertil ejede han et chalet i Schweiz, som var af en sådan standard, at kronprinsparret valgte at holde deres skiferier dér. For ikke at tale om pragtvillaen i Taarbæk direkte til Øresund, hvor han levede sammen med Julia Tholstrup fra oste-familien af samme navn.

Svaret på dette lange spørgsmål findes i et brev fra banken, som blev afleveret på hans kontor i Amaliegade i København og i hjemmet i Taarbæk lige efter nytår i 2010.

»Først troede jeg, at der var tale om en fejl, eller at det drejede sig om en låneomlægning. Jeg havde jo overholdt alle mine låneaftaler til punkt og prikke og anså mit forhold til bankforbindelsen for at være tillidsfuldt og problemløst,« siger Peter Warnøe.

Men lidt efter lidt gik det op for ham, at banken mente, hvad der stod i brevet: Indbetal 35 mio. kr. inden otte dage – ellers begærer vi dig personlig konkurs! Kravet om tilbagebetaling involverede Warnøes investeringer i ejendomme, IT-selskaber og hans privatøkonomi, hvor han havde stillet personlige garantier.

Læs mere i Berlingske Business Søndag