Storsvindlers offer får check på halv milliard dollar

Oprydningen efter Bernard Madoffs gigantiske svindelnummer tager fart. Både stor- og småinvestorer kan godt glæde sig til at åbne postkassen.

Bernard Madoff foran retsbygningen i New York, hvor han senere i 2009 blev idømt 150 års fængsel for sit omfattende bedrageri. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIMOTHY A. CLARY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I disse dage får 1.230 modtagere et længe ventet brev. Kuratoren, der skal rydde op i storsvindleren Bernard Madoffs bo, sendte midt på ugen checks med en samlet værdi på 2,48 milliarder dollar (14 mia. kr.) til ofrene.

Den mindste check var på 1.784 dollar - den største på 526,9 millioner dollar. Det skriver den amerikanske avis The Washington Post.

Dermed falder endnu en brik på plads i det enorme puslespil, som kurator Irving Picard har forsøgt at samle, efter Bernard Madoff for fire år siden blev afsløret som historiens største investeringssvindler. Denne seneste udbetaling er den største hidtil, der skal kanalisere de tilbageværende værdier tilbage til ofrene for Madoffs svindelnummer.

Ofrene er alt fra institutionelle investorer over banker til privatpersoner, der havde sat deres lid til, at Bernard Madoff ville mere end at passe godt på deres sparepenge.

De endte alle med at stå måbende tilbage, da investeringsguruen "Bernie" i 2008 blev afsløret i at have opbygget sin indtil da respekterede investeringsforretning som et regulært pyramidespil, hvor investorers store afkast blev betalt af andre investorers indskud.

Da sagen begyndte at rulle manglede der intet mindre end 65 milliarder dollar i Madoffs bøger. Efterfølgende har kurator Irving Picard anslået, at det reelle tab er i omegnen af 17,3 milliarder dollar. Indtil videre siger Picard, at han har lokaliseret lidt over halvdelen af det beløb.

Bernard Madoff erkendte i retssagen i foråret 2009 sin skyld i svindelnummeret. Han sagde i den forbindelse, at han allerede i 1991 begyndte på bedrageriet. Det var først, da finanskrisen kom rullende hen over Wall Street - og at investeringerne tørrede ud - at det blev klart, at alt ikke var, som det skulle være, i Madoffs investeringsfirma.

Bernard Madoff blev i 2009 idømt 150 års fængsel. Han er i dag 74 år.