3F frifindes i Vejlegården-konflikt

Vejlegården-konflikten var lovlig, og 3F frifindes, fastslår Arbejdsretten. Selvom det dog var ulovligt, at 3F med bannere og løbesedler opfordrede til boykot af restauranten, lyder dommen. Flere hundrede 3Fere jubler torsdag eftermiddag foran Arbejdsretten i København.

Amin Skov fra Vejlegården Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere hundrede 3Fere jublede torsdag eftermiddag foran Arbejdsretten i København, da de hørte dommen: Deres fagforbund frikendes i sagen om konflikten med Restaurant Vejlegården, der droppede 3F til fordel for Kristeligt Fagforbund, Krifa.

- Kristeligt fagforbund står med hensyn til medlemmer og overenskomstdækning i et frit konkurrenceforhold til 3F uden de begrænsninger, som vil gælde, hvis de konkurrerende forbund var tilsluttet en fælles hovedorganisation. Hovedkonflikten fandtes derfor at være lovlig, skriver Arbejdsretten i dommen. Den finder dog, at 3F benyttede ulovlige metoder ved at opfordre til boykot af restauranten med bannere og løbesedler. De efterfølgende sympatistrejker var også ulovlige, fastslår Arbejdsretten.

Torsdagens afgørelse sætter et punktum i striden mellem Restaurant Vejlegården og 3F, der for alvor tog fart i marts i år, da 3F Vejle startede en konflikt mod Vejlegården.

Fundamentet for konflikten blev lagt allerede i november 2011, da restauratør Amin Skov overtog Vejlegården. Dengang var medarbejderne ansat efter 3Fs overenskomst. Men den nye ejer meldte sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening (KA) og indgik overenskomst for medarbejderne med Krifa.

Det betød dårligere løn- og ansættelsesvilkår for medarbejderne.

Det fik 3F til at indlede sympatikonflikt mod Vejlegården i form af blokadevagter udenfor restauranten. 3F har dog undret sig over, at det blev kaldt blokadevagter, da de ifølge eget udsagn ikke blokerede for noget eller nogen, men blot stod og viftede med røde faner og skilte med slagord mod Krifa og for 3F.

Via medlemmer i andre brancher sørgede 3F for, at Vejlegården ikke fik leveret post, ligesom der ikke blev hentet skrald eller afleveret varer. Det er de sympatistrejker, som Arbejdsretten nu har dømt ulovlige - uden at det dog får konsekvenser.

Konflikten ramte de landsdækkende medier over sommeren 2012, da trykkere på Vejle Amts Folkeblad nægtede at trykke avisen, hvis den skulle indeholde annoncer fra Vejlegården.

En række borgerlige politikere valgte at vise deres sympati for Vejlegården ved at besøge restauranten og spise stegt flæsk med persillesovs.

Under konflikten modtog både Amin Skov og 3Fs formand, Poul Erik Skov Christensen, trusler på livet. Det samme gjorde ansatte hos 3F Vejle.

KA valgte at tage sagen til arbejdsretten, da den finder det »urimeligt at overenskomstdækkede, organiserede virksomheder som eksempelvis Vejlegården bliver mødt med de samme konfliktmidler som uorganiserede, ikke-overenskomstdækkede virksomheder«.

Se Arbejdsrettens afgørelse her:

http://www.arbejdsretten.dk/media/1101649/ar2012.0341%20dom.pdf