Kristelige håber på fred med 3F i Vejlegården-sagen

Kristelig Arbejdsgiverforening vil i sidste ende søge hjælp på Christiansborg, hvis de taber sagen om restaurant Vejlegården i Arbejdsretten dag. Helst vil de dog søge fred med 3F først.

Vejlegårdens indehaver, Amin Skov, ved Arbejdsretten i oktober Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En sejr til Kristelig Arbejdsgiverforening i sagen om restaurant Vejlegården vil give en helt ny plads til LOs konkurrerende organisationer på arbejdsmarkedet, fordi de ikke længere behøver at frygte konflikter, der kan true virksomhedens eksistens.

Men sker det modsatte vil arbejdsgiverforeningen forsøge at få politisk opbakning til at få sat en stopper for konflikterne. I første omgang vil den dog forsøge dialogens vej med LO og 3F.

 »I stedet for at bekrige hinanden burde vi gøre fælles front mod alle de virksomheder, der slet ikke har en overenskomst og sikre arbejdsmarkedet mod løntrykkere fra Østeuropa. Men hvis ikke retten vil være med til at give os plads på arbejdsmarkedet, så tror jeg, at både danskere og politikere kan se, at vi må finde en løsning på anden vis. Mange synes jo den her konflikt har været helt urimelig,« siger Karsten Høgild, direktør i Kristelig Arbejdsgiverforening.

Ligesom hele LO-fagbevægelsen holder han derfor vejret, når Arbejdsretten i dag afsiger dom i den principielle sag. Her bliver det afgjort, om 3Fs konflikt har været for voldsom i forhold til, at Vejlegården har indgået overenskomst med en konkurrerende organisation. Det kan give 3F store problemer med at iværksætte lignende sympatikonflikter næste gang en arbejdsgiver melder sig ind i Kristelig Arbejdsgiverforening for at komme ud af 3F-overenskomsten.
LO er dog ikke i tvivl om, at Arbejdsretten kan  afskære deres forbund fra at konflikte overfor eksempelvis østeuropæiske virksomheder, der har overenskomster med meget lave lønninger.

”Det vil betyde, at vi ikke længere vil kunne konflikte os til at få overenskomster på virksomheder, der har en konkurrerende aftale. Og det vil eksempelvis polske firmaer meget hurtigt kunne udnytte. Så står døren åben for, at det kan undergrave de regler på arbejdsmarkedet, vi har kæmpet os til,” siger LOs advokat, Pernille Leidersdorff-Ernst.

Karsten Høgild mener derimod, at det vil gavne den danske model at få omfattet andre typer af danske overenskomster.

"En sejr til os viser, at modellen kan overleve i dag, hvor stadig flere melder sig ind i fagforeninger uden for LO. Vi taler ikke om overenskomster fra Polen, men om danske overenskomster," siger han.