3F affejer Vejlegården: Vi har fulgt reglerne

Gruppeformand for restaurationsområdet i 3F i Vejle, Henning Troelsen, sidder tirsdag eftermiddag i vidneskranken i Arbejdsretten i sagen om restaurant Vejlegården og afviser, at fagforeningens metoder er ulovlige.

3F demonstrerer uden for Arbejdsretten i forbindelse med sagen om Vejlegården Fold sammen
Læs mere
Foto: Torkil Adsersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

"Det er en del af vores arbejde at tegne overenskomster. Specielt på restaurationsområdet er der behov for at øge organiseringen. Det kom bag på os, at den ny forpagter på restauranten ikke ønskede at indgå overenskomst. De tre tidligere forpagtere var overenskomstdækkede, og vi havde medlemmer på virksomheden," sagde Henning Troelsen fra 3F og fortsatte:

"Vi valgte at bruge de redskaber, den danske model giver os adgang til, nemlig konflikt og sympatikonflikt, da vi ikke kunne få en aftale på normal vis med en tiltrædelsesaftale," forklarede han.

Henning Troelsen afviste Vejlegårdens ejer, Amin Skovs anklager om chikane af hans kunder fra 3Fs blokadevagter og henviste til, at mange af restaurantens gæster har kørt henover 3Fs grund, fordi de er nabo til restauranten og kan se nærmest direkte over til hinanden.

Desuden ophørte 3F med at omdele løbesedler til potentielle kunder til restauranten, efter at Vejlegården første gang klagede over metoderne tilbage i marts.

"Da vi fik at vide, at det kunne opfattes som kundeboycut gjorde vi noget ved det, for det må man ikke. Vi har hele tiden bakket baglæns, hver gang der er blevet rejst tvivl om vores metoder, det er den linje, vi har kørt" sagde han og forklarede også, at det er normalt, at fagforeningen retter henvendelse til andre virksomheder når der er konflikt.

"Men igen så stoppede vi i det øjeblik vores skrivelse kunne opfattes som kundeboycut. Det, vi har gjort, er ikke retsstridigt, og de klager, vi har fået undervejs, har vi taget til efterretning," sagde han og tilføjde:

"Men Vejlegården har haft markant flere gæster i løbet af konflikten", siger han og henviser til et af de centrale spørgsmål i sagen, nemlig i hvor høj grad konflikten har skadet Vejlegården økonomisk. 

Vejlegårdens ejer, Amin Skov, har i Arbejdsretten forklaret, at han få uger efter, at han overtog den konkursramte restaurant i starten af november 2011, blev kontaktet af 3F. Men han valgte den kristelige overenskomst i stedet for 3Fs.

Det har ifølge Amin skov fået store økonomiske konsekvenser. Det er i retten kommet frem, at Vejlegården på grund af 3Fs sympatikonflikter nu må betale mere for sine leverancer af øl og vand og taber godt 30.000 om året i bonusordninger fra Carlsberg og Tuborg. Amin Skov bliver nødt til selv at hente sine leverancer.

"Og når mine annoncer ikke længere kan komme i Vejle Amts Folkeblad, så har det også betydning for vores økonomi," sagde Amin Skov fra vidneskranken i Arbejdsretten.

Endvidere har 3F også forhindret ham i at få post, herunder fra det offentlige og regninger, som han derfor ikke har kunnet betale. Endelig har sympatikonflikten betydet, at restauranten ikke har kunnet få hentet affald.

Afhøringen af vidnerne fortsætter og skal forsøge at besvare flere spørgsmål, blandt andet om sammenligningen mellem 3Fs overenskomst med Horesta og den kristelige overenskomst.