Verdens hårdeste lov: Fire års fængsel for at bruge en plasticpose

I Kenya kan borgere nu få fire års fængsel eller bøde på 40.000 dollar for at bruge en plasticpose.

Kenya sætter skarpt ind mod forurening. Landet har indført verdens hårdeste lov mod brugen af plasticposer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SIMON MAINA

Kenya har indført verdens hårdeste lov mod plasticposer.

Hvis du sælger, producerer eller blot benytter en plasticpose i det østafrikanske land, kan du se frem til enten fire års fængsel eller en bøde på 40.000 dollar, svarende til mere end 250.000 kroner. Loven er en skarp indsats mod forurening i landet.

Kenyas miljøminister, Judy Wakhunga, har dog insisteret på, at producenterne først og fremmest skal rammes hårdest.

»Almindelige mennesker skal ikke blive ramt,« har miljøministeren sagt ifølge det britiske medie Sky News.

Ikke desto mindre lyder loven, at ingen må bruge det unedbrydelige materiale, og dermed tilslutter Kenya sig de mere end 40 lande, der har forbudt, delvist forbudt eller sat skatter på engangsplasticposer – herunder Kina, Frankrig, Rwanda og Italien.

Et højt antal plasticposer flyder i øjeblikket i verdenshavene og kvæler måger og fylder delfiner og hvalers maver, indtil de dør af sult. Det kan tage mellem 500 og 1000 år at nedbryde en plasticpose.

»Hvis vi fortsætter sådan her, vil vi have flere plasticposer i havene end fisk inden 2050,« siger Habib El-Habr, en ekspert i marinbiolog, der arbejder med FNs miljøprogram i Kenya til Sky News.

Men ikke alle i Kenya er vilde med forbuddet.

Landets arbejdsgiverforening har sagt, at det vil koste 60.000 job og tvinge 176 producenter til at lukke.

»Det vil endda berøre kvinderne, der sælger grøntsager i supermarkederne. Hvordan vil deres kunder bære deres indkøb hjem?« har en talsmand sagt.

Kenya er en betydelig eksportør af plasticposer i Afrika, men flere supermarkedskæder er begyndt at tilbyde deres kunder stofposer som alternativ.