USA efterforsker stenrig Putin-ven for hvidvask

Olie- og gas-milliardæren Gennadi Timsjenko efterforskes for mistanke om at have hvidvasket penge i USA. Samtidig undersøges eventuelle forbindelser til præsident Putin.

Anklagere i New York er gået i gang en efterforskning af milliardæren Gennadi Timsjenko, der er med i inderkredsen omkring Ruslands præsident, Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: OLGA MALTSEVA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Anklagere i New York er gået i gang en efterforskning af milliardæren Gennadi Timsjenko, der er med i inderkredsen omkring Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Timsjenko mistænkes ifølge The Guardian for at have brugt det finansielle system i USA til at hvidvaske korruptionspenge fra olie og gashandler fra selskabet Gunvor Group.

Ifølge avisen Wall Street Journal er det amerikanske justitsministerium med på sidelinjen som rådgiver, og efterforskningen har politiske dimensioner i forhold til det forvejen anstrengte forhold mellem USA og Rusland.

Talsmanden for Kreml, Demitri Peskov, erklærede torsdag, at anklagerne ses som et angreb på Putin.

»Vesten gør det konstant, og vi kan ikke gøre andet end være forundrede,« lød der fra talsmanden.

Gennadi Timsjenko er medstifter af Gunvor Group og har tjent formuer gennem handler med olie og gas til tredjelande fra selskabet Rosnef. Han er desuden medindehaver af gasproduktionsselskabet Novatek, der er Ruslands næststørste.

Ifølge Wall Street Journal fokuserer efterforskningen også på, om præsident Putins personlige velstand er forbundet med ulovlige midler, og USAs skatteministerium har tidligere sagt, at Putin har investeringer i Gunvor og har adgang til selskabets midler.

Gennadi Timsjenko etablerede Gunvor Group i år 2000, og fra en beskeden markedsandel skød det i vejret, da Putins erklærede fjende Mikhail Khordokovski blev tvunget til at afvikle sit olieselskab Yukos. Mikhail Khordokovski blev umiddelbart efter smidt i fængsel med en dom for penge-hvidvask. Han slap først ud i 2013.

Gennadi Timsjenko, der indtil for nylig har boet i udlandet, er nu flyttet til Rusland og har tidligere benægtet, at Putin nyder godt af indtægter fra Gunvor Group.

Putin selv har også benægtet at have indtægter fra Gunvor Group.

Men i marts, hvor Timsjenko kom på den amerikanske sanktionsliste, lød det fra USAs skatteministerium, at »Timsjenkos aktiviteter i energisektoren har direkte forbindelse til Putin«.

Timsjenko solgte i øvrigt sin majoritet i Gunvor Group dagen før, han kom på sanktionslisten.