Russiske soldater trodser Putin: Nægter at kæmpe i Syrien

Åbenmundede soldater afslører, hvordan Rusland er i færd med at opruste i Syrien. De kontraktansatte kampsoldater afviser at lade sig udstationere i det borgerkrigshærgede land.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: missing
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe russiske soldater har skabt postyr i Rusland, efter det er kommet frem, at de nægter at lade sig overføre til Syrien, hvor de risikerer at komme i kamp

Soldaternes lydighedsnægtelse kommer parallelt med vedvarende rapporter om, at Rusland er i færd med at forstærke sit militære engagement i Syrien til fordel for præsident Assad.

Ifølge Radio Free Europe er der tale om en gruppe på 20 soldater fra Novorossijsk, der er blevet udvalgt til at tage til den syriske havneby Latakia, som er hjemsted for en betydelig russisk flådebase.

Historien slap ud fredag, hvor den russiske netavis Gazeta.ru meddelte, at professionelle soldater og militært udstyr var på vej til at blive sendt til Syrien. Netavisen bragte ifølge Radio Free Europe interviews med fire soldater, hvoraf en ved navn Aleksej siger:

»Vi vil ikke til Syrien, vi ønsker ikke at dø der.«

Soldaterne har henvendt sig til det statslige russiske menneskerettighedsråd og klaget over ordren og de har samtidig indgivet deres opsigelse. De har også rettet henvendelse til militærets anklagemyndighed i Novorossijsk, hvor de forlanger, at lovligheden af marchordren bliver efterforsket. Den findes nemlig ikke på papir.

Ifølge Gazeta.ru havde soldaterne blot fået at vide, at de skulle forberede sig på en mission i et varmt klima.

Nu risikerer soldaterne ifølge avisen Moscow Times at blive straffet for lydighedsnægtelse og idømt lange fængselsstraffe.

Menneskerettighedsadvokaten Ivan Pavlov siger ifølge Moscow Times til Gazeta.ru, at militæret intet har gjort for at efterforske ordren og beskytte soldaternes rettigheder, men i stedet har sendt sagen til sikkerhedspolitiet FSB - efterfølgeren for KGB.

Ivan Pavlov siger, at de fire soldater er blevet truet med at blive retsforfulgt og ende bag tremmer i mange år.

Ifølge Moscow Times og Gazeta.ru resulterede de fire soldaters beslutning i omfattende medieomtale, og afsendelsen af gruppen er nu blevet udskudt.

Valentina Melnikova, der er forkvinde i den russiske komite for soldatermødre, en organisation der kæmper for soldaternes rettigheder, siger til Radio Free Europe, at hendes gruppe for at par uger siden modtog en henvendelse fra bekymrede forældre til en soldat, der var blevet udstyret med rejsepapirer til udlandet, og som ønskede at vide, hvor deres søn skulle hen.

Ledelsen i Moskva har hidtil kun indrømmet at have sendt militære rådgivere til Syrien sammen med militært isenkram.

Ifølge amerikanske oplysninger er russerne ved at opbygge en fremskudt flybase i Latakia, og billeder af fire russiske jagerfly på en base i Syrien har floreret i medierne de seneste dage. De fire fly skal angiveligt være de første ud af flere end 20 krigsfly, som Rusland har i sinde at sende til Syrien.

Rusland nægter stadig, at man sender kamptropper til Syrien, og fra det russiske forsvarsministerium hedder det ifølge nyhedsbureauet TASS, at soldater fra Novorossijsk kun kan udstationeres i lokalområdet, skriver Moscow Times.

En talsmand for præsident Putin siger dog, at Rusland vil overveje at sende tropper, hvis det syriske styre anmoder om dem.