Stormagter diskuterer løsning i Syrien

For første gang i mere end et år mødes USA og Rusland for at finde en løsning på konflikten i Syrien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredag diskuterede de amerikanske og russiske forsvarsministre, hvordan krisen i Syrien skal håndteres, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Det er første gang i mere end et år, at de to parter mødes for at diskutere situationen i det krigshærgede land i Mellemøsten.

Mødet mellem den amerikanske forsvarsminister Ash Carter og den russiske forsvarsminister Sergei Shoigu varede kun i 50 minutter, men de to stormagter har planlagt et nyt møde.

»Landene blev enige om at have flere diskussioner om at løse konflikten i Syrien og kampagnen mod IS (Islamisk Stat, red.),« oplyser Pentagon til Reuters.

Syrien har længe været et stridspunkt for de to stormagter. Rusland har et nært forhold til Bashar al-Assads regering, som er under stort pres fra både USA og de europæiske lande.

Russerne er blandt andet hovedleverandør af våben til det syriske regime, og samtidig er Ruslands eneste havnebase i Middelhavet placeret i Syrien, hvilket gør landet strategisk vigtigt geopolitisk.

De russiske interesser i Syrien har været medvirkende til, at landet fire gange har nedlagt veto i FNs sikkerhedsråd mod resolutioner, som gør det muligt at vælte det syriske regime.

Uenigheden i FNs sikkerhedsråd regnes som værende en afgørende årsag til, at ingen lande har valgt at intervenere i Syrien, ligesom man gjorde det i eksempelvis Libyen, hvor diktatoren Muammar Gaddafi i 2011 blev væltet.

I 2013 valgte Rusland dog at støtte resolutionen om at ødelægge kemiske våben i Syrien.

Og det nye møde mellem USA og Rusland har skabt håb om, at stormagterne kan finde en løsning på krigen i Syrien, der har drevet millioner af mennesker på flugt.