Nu slår det klik for Hillary-haderne

Ikke siden tv-serien House of Cards kom frem har der været en større diskussion om en amerikansk tv-serie, end der er nu.

Skuespillerinden Tea Leoni (tv) som Madam Secretary - og Hillary Clinton (th). Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Amerikanerne elsker politiske spændingsserier. Og de er som regel fremragende til at lave dem. Men ikke siden Netflix-serien House of Cards løb over tv-skærmene har der været en større diskussion om en tv-serie, end der er nu.

Den amerikanske tv-station CBS har søndag premiere på »Madam Secretary« - en serie om en kvindelig udenrigsminister og hendes job som rådgiver for den amerikansk præsident.

Ligheden med Hillary Clinton er der. Og så alligevel ikke. Så kunne det ikke lige så godt være en Madeleine Albright eller en Condoleezza Rice - to af Hillarys forgængere - der var seriens inspirationskilde? Seriens hovedperson har nemlig ikke en fortid, der minder ret meget om Hillarys.

»Nej«, siger republikanerne, og det er dem, der nærmest gik i chok, da de for godt et år siden fandt ud af, hvad CBS pønsede på. Det er Hillary. For »Madam Secretary« har både problemer med håret og problemer med Benghazi. Og det havde de to andre damer ikke. Det er Hillary, siger republikanerne i kor.

Så »Madam Secretary« er Hillary, og det er rigtig dårligt nyt for republikanerne i et valgår. Og da serien løber frem til næste præsidentvalg i 2016, og alle forventer, at republikanernes værste mareridt stiller op for det demokratiske parti, så er det indlysende, at serien har udløst et ramaskrig. Så meget reklame i den bedste sendetid! 

For seriens hovedperson - spillet af den amerikanske skuespiller Tea Leoni - er en kvindelig superhelt, der klarer alt. Knivskarp, som Hillary beskyldes for. Modig, som Hillary også hævdes at være, og meget aktiv politisk både internationalt og hjemme med at løse lokale kriser blandt en til tider hysterisk stab i det amerikanske udenrigsministerium.

Så Hillary Clinton får på den måde en enorm reklame, hvis ellers rollen fortsat er en helterolle. Og CBS har været under stærk kritik for at barsle med en sådan serie i valgår, selv om det er valgår næsten hele tiden i USA.

Ganske vist forsøgte CBS flere gange at påstå, at det her intet har med Hillary at gøre. Men den blev skudt ned forleden, da det gik op for republikanerne, at andet afsnit handler om Benghazi - den affære, som republikanerne forsøger at ramme Hillary Clinton på. De mener ikke, at hun handlede resolut nok forud for drabene på fire amerikanske diplomater og sikkerhedsfolk i den libyske by Benghazi i 2012. Så hvis »Madam Secretary« klarer Benghazi, så svækkes republikanernes angreb på Hillary Clinton alvorligt. For amerikanerne er lige så dumme som de fleste andre og tror mere på en tv-serie end på virkeligheden, synes de at mene.

Hvem står bag dette kup mod republikanerne? Jo det gør selvfølgelig CBS og så skuespilleren Morgan Freeman, der er en af dem, der har fået ideen til serien. Og han er jo en af Hollywoods mest demokratiske skuespillere. Så komplottet passer fint. Og det fik yderligere næring, da nogle af producerne blev spurgt, om de havde hentet råd hos Hillary.

»Nej da, men vi har været i kontakt med Madeleine Albright«, lød svaret. Albright er jo demokrat ligesom Hillary, så da selskabet ikke havde ringet til den tidligere udernigsminister Condoleezza Rice, som er republikaner, var beviset hjemme. 

Dette er den største skandale i tv-historien, som flere republikanere sagde. Og hvad siger Hillary? Intet. For hun har for travlt med at føre valgkamp. Selv om hun nægter, at det er det, hun gør. Men heller ikke det, er der nogen, der tror på.