Private e-mails sender Hillary Clinton i politisk stormvejr

I sin tid som udenrigsminister anvendte Hillary Clinton en privat og ikke officiel e-mailadresse. Nu bliver hun stævnet, selvom hun oplyser, at hun har bedt Udenrigsministeriet om at offentliggøre alle e-mails.

Arkivfoto. Demokraten Hillary Clinton vil på søndag offentliggøre, at hun stiller op som præsidentkandidat for Demokraterne i USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det går ikke som smurt for USAs tidligere udenrigsminister Hillary Clinton, der er kommet i politisk stormvejr og er blevet stævnet af et udvalg i den amerikanske kongres.

Stævningen sker, fordi Hillary Clinton angiveligt anvendte en personlig e-mailadresse i stedet for en officiel i sin tid som udenrigsminister fra 2009 til 2013, skriver avisen The New York Times.

Sagen rullede i medierne, da The New York Times i en artikel mandag satte fokus på e-mail, som var sendt til og fra Clintons private e-mailadresse i forbindelse med et angreb på den amerikanske ambassade i Libyen i 2012.

Først onsdag brød Clinton, der har forholdt sig stille trods stormvejret i medierne, stilheden omkring sagen.

Det har fået den tidligere udenrigsminister til at gå i offensiven:

»Jeg vil have, at offentligheden skal se mine e-mails. Jeg har bedt Udenrigsministeriet om at offentliggøre dem. De har sagt, at de vil se dem igennem med henblik på offentliggørelse hurtigst muligt,« skrev Clinton onsdag morgen dansk tid på det sociale medie Twitter.

De private e-mails var ifølge The New York Times kommet frem i lyset, fordi et udvalg i Repræsentanternes Hus var ved at undersøge angrebet i Libyen og derfor bad om korrespondancen mellem udenrigsministeren og hendes medarbejdere. Her opdagede udvalget, at korrespondancen var foregået til og fra en privat adresse, hvilket angiveligt ikke er lovligt. Breve og e-mails skrevet og modtaget af udenrigsministre er nemlig dokumenter, som skal bevares, så blandt andet Kongressens udvalg kan finde dem, skriver The New York Times.

I alt har Clinton overdraget 55.000 e-mails til udenrigsministeriet – alle skrevet fra en privat e-mailadresse gennem Clintons periode som udenrigsminister. Ifølge CNN kritiseres Clinton nu for at bryde med reglerne for gennemsigtighed i offentlige embeder, og sagen kommer på et tidspunkt, hvor Clinton ellers anses som Demokraternes ubestridte frontløber til det kommende præsidentvalg i 2016, selvom hun endnu ikke selv har annonceret en kampagne.