Clinton forbereder præsidentkandidatur i ny bog

Hillary Clinton siger, hun endnu ikke har afgjort, om hun stiller op til præsidentvalget i 2016. Men iagttagerne er ikke i tvivl: Hun bruger sin nye bog, der kommer på gaden tirsdag, til at positionere sig selv som kandidat.

»Med denne højt profileret bog forsøger Hillary Clinton at definere sig selv som en udenrigspolitisk pragmatiker, der er villig til at udstikke en anden kurs end præsident Barack Obama,« skriver Reuters. Fold sammen
Læs mere
Foto: EVA HAMBACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tidligere amerikanske udenrigsminister og førstedame, Hillary Clinton, bruger sin nye bog, Hard Choices, til at køre sig selv i stilling som kandidat til præsidentvalget i 2016. Sådan lyder vurderingen i flere amerikanske medier på dagen, hvor den 66-årige Clintons bog lander i butikkerne.

»Med denne højt profileret bog forsøger Hillary Clinton at definere sig selv som en udenrigspolitisk pragmatiker, der er villig til at udstikke en anden kurs end præsident Barack Obama,« skriver Reuters.

»Det er en kampagnebog, og formålet med den er at forsøge at vaske tavlen ren. Det er derfor, den kommer ud nu,« siger den konservative anmelder Keith Urbahn.

Det samme mener Demokraternes strateg og tidligere rådgiver for John Kerry, Bob Shrum:

»Jeg er overbevist om, at hun allerede har besluttet sig for at stille op. Jeg tror, at det her kun er det første skridt på vejen,« siger han til Reuters.

Huffington Posts Howard Fineman mener, at Clinton, som måtte se sig slået af Obama, da hun var med i kapløbet om at blive Demokraternes præsidentkandidat i 2008, denne gang håber, at vælgerne vil belønne hendes flittighed. Howard Fineman skriver videre, at resultatet af endnu et kapløb godt kunne falde ud til Clintons fordel - så længe hun ikke skal op imod »en Obama nummer to«.

Og i New York Times skriver anmelder Michiko Kakutani, at Hard Choices efterlader et indtryk af en politiker, »der vil holde absolut alle muligheder åbne«.

Hillary Clinton var USAs førstedame fra 1993 til 2001 som præsident Bill Clintons kone, og fra 2009 til 2013 var hun udenrigsminister i præsident Barack Obamas regering.

I et eksklusivt interview med ABC News’ Diane Sawyer mandag sagde Hillary Clinton, at hun først vil være i stand til at træffe en beslutning om præsidentkandidaturet »i slutningen af året«.

»Jeg vil bare gerne komme gennem dette år, rejse rundt, signere bøger, hjælpe til ved midtvejsvalget til efteråret - og så derefter tage en dyb indånding og gennemgå plusser og minusser ved beslutningen,« sagde Hillary Clinton.

Mange betragter hende som storfavorit til at vinde kampen om nøglerne til Det Hvide Hus, hvis hun stiller op som kandidat.

Langt ind i republikanske kredse er Hillary Clinton respekteret, og i hendes eget demokratiske bagland er der stor opbakning til et politisk comeback. En meningsmåling fra ABC News og Washington Post viser således, at 69 procent af Demokraterne peger på hende som præsidentkandidat.