Forretningsmanden, der ryger hash og bestiger bjerge: En »seriøs udfordrer« til Trump og Clinton

Hillary Clinton og især Donald Trump oversvømmer vores nyhedsstrøm, men en tredje præsidentkandidat kan være med til at gøre det allerede uforudsigelige valg endnu mere mærkværdigt.

Gary Johnson stiller op til præsidentvalget for Det Libertarianske Parti, og han kan blive et velkendt navn de sidste måneder af valgkampen, hvis det lykkes ham at komme med i de sidste store TV-debatter. Fold sammen
Læs mere
Foto: GEORGE FREY
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er kendt som pot-entusiast, men her under præsidentvalgkampen har Gary Johnson droppet rusmidlet, så han kan være »helt på toppen af spillet, med alle cylindre«, som det politiske medie The Hill har citeret ham for at sige.

Præsidentkandidaten, der stiller op for Det Libertarianske Parti, klarer sig overraskende godt i meningsmålingerne, og det har fået The New Yorkers Washington-korrespondent Ryan Lizza til at beskrive ham som en seriøs udfordrer.

Ifølge analyseinstituttet Real Clear Politics, står han ud fra gennemsnittet af de seneste meningsmålinger til at få 8,3 procent af stemmerne lige nu. Hvis han kommer op på 15 procent i september, vil han sandsynligvis kvalificere sig til at kunne deltage i præsident-debatterne på TV, og som Gary Johnson ifølge The New Yorker selv siger: »Hvis du ikke er med i debatterne, kan du ikke vinde. Det er Super Bowl for politik«.

Hvis Gary Johnson til gengæld kommer med i debatterne mod Donald Trump og Hillary Clinton, de to mest upopulære præsidentkandidater i årtier, så vil det mest uforudsigelige valg i moderne tider kunne blive endnu mere mærkværdigt, skriver Washington-korrespondenten Ryan Lizza.

Gary Johnson som præsident

Et republikansk medlem af Repræsentanternes Hus, Scott Rigel, mener ligefrem, Gary Johnson kan kan ende med at vinde præsidentvalget, skriver The Hill. Det anser Peter Kurrild-Klitgaard, professor ved Statskundskab på Københavns Universitet, dog for usandsynligt.

»Det er rigtigt, at Gary Johnsons meningsmålinger vil gå voldsomt op, hvis han kommer med i debatterne. For mange amerikanere aner ikke, hvem han er i dag, og hvad partiet står for. Men jeg har stadig meget svært ved at se for mig, at Johnson kan blive præsident for USA,« siger han.

I stedet vurderer Peter Kurrild-Klitgaard, at Gary Johnson kan få flere til stemmerboksene, da han er et alternativ til Clinton og Trump, og så kan han bringe andre temaer ind i valget med sin meget klassisk liberale holdninger.

De såkaldt tredje parti-kandidater som Gary Johnson får sjældent meget opmærksomhed eller respekt. Men i år er det anderledes, netop fordi de nominerede fra landets to store partier er blandt historiens mindst afholdte, skriver The New York Times.

Triatlet og glad for hash

Men hvem er Gary Johnson? En 63-årig solbrun og veltrænet mand med gråsprængt hår, der er bjergbestiger, triatlet og glad for marihuana. Sidstnævnte har han ikke været bleg for at fortælle, at han selv indtager. Han har også været forretningsmæssigt involveret i produktet, ligesom han i mange år har kæmpet for legalisering af stoffet. Mens han holder af de grønne blade, holder han sig til gengæld fra alkohol.

Gary Johnson er født i delstaten North Dakota, hans mor arbejdede i en styrelse under Indenrigsministeriet, og hans far var folkeskolelærer. Gary Johnson voksede op og læste statskundskab på University of New Mexico. Under studiet havde han succes med at tjene penge som handyman, og et år efter studiet grundlagde han sit eget firma, Big J Enterprice, med ham selv som eneste ansat.

Med stor sans for forretning fik Gary Johnson med tiden et firma med over 1.000 ansatte og en omsætning på mange millioner dollars. Da han solgte det i 1999, var det et af New Mexicos største byggefirmaer.

Gary Johnson var allerede politisk aktiv i 90'erne, og i 1994 blev han valgt som republikansk guvernør i New Mexico. En titel, han beholdt efter valget i 1998. Frem mod præsidentvalget i USA i 2012 stillede han op som præsidentkandidat for Det Republikanske Parti, men undervejs skiftede han til Det Libertarianske Parti, hvor han blev partiets endelige præsidentkandidat. Valget blev libertarianernes bedste med 0,99 procent af stemmerne.

Tilbage i januar 2016 annoncerede Gary Johnson så, at han også i år stiller op for partiet til præsidentvalget. Spørgsmålet er nu, hvor langt han kan komme.

Tredjepartiet, der ikke er en bi

Det Libertarianske Parti har været opstillet til alle præsidentvalg, siden det blev stiftet i 1971, og de fleste år har partiet figureret på stemmesedlen i stort set alle delstater. Det har også haft folk valgt til byråd og delstater, men til selve præsidentvalget klarer partiet sig som regel relativ dårligt.

»Det har aldrig fået over en procent af stemmerne. Men nu ligger det omkring ni procent i gennemsnit, og det er historisk stærkt for partiet,« siger Peter Kurrild-Klitgaard.

At partiet overhovedet har overlevet siden 1971, er nærmest en bedrift. Den amerikanske historiker Richard Hofstadter har ifølge The Newyorker engang sagt, at »tredjepartierne er som bier. Når de har stukket, dør de«. Når andre partier end det republikanske og det demokratriske kommer til verden, sker det under stor summen og røren, men hvis det nye parti får stor opbakning, adopterer demokraterne eller republikanerne en del af politiken, og så mister det nye parti som regel pusten.

Det Libertarianske Parti har med sine mange farverige fløje overlevet gennem årtier. Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, forklarer, at partiet omfavner alt fra det næsten anarkistiske med frihed og fri handel, til det mere økonomisk liberale, hvor en minimalstat er målet. Sidstnævnte gælder for Gary Johnson.

Clinton skal frygte Johnson mest

Hvis Gary Johnson og libertarianerne får markant medvind i de sidste måneder af valgkampen, har mange spekuleret i, om partiet vil stjæle vælgere fra henholdsvis Donald Trump eller Hillary Clinton. Traditionelt plejer partiet at hente stemmer fra republikanerne, men meningsmålinger viser ifølge The New Yorker, at det indtil videre er Hillary Clinton, der skal frygte Gary Johnson mest.

Gary Johnson, der også har øjnet en chance for at hente nogle stemmer hos de vælgere, der støttede demokraten Bernie Sanders frem for Hillary Clinton, forklarer selv, at når det kommer til alt andet end økonomi, har han mest til fælles med demokraterne og allermest med Bernie Sanders.

Gary Johnson erkender, at ideen om, at han bliver præsident, synes uvirkelig nu, men han sammenligner det med et andet korstog, han begyndte for længe siden. Kampen for at legalisere marihuana.

»Dem, der ville give dødsstraf for marihuana, går ikke fra dødsstraf til legalisering. De går fra dødsstraf til okay, lad os droppe dødsstraf. Så du rykker nålen, og lige nu rykker vi nålen«.