Ekspert: Ukraine er på opløsningens rand

Sårede og dræbte bliver slæbt gennem Kievs gader, mens nye kampe mellem politi og demonstranter raser på tredje døgn. Ukraine er på opløsningens rand og opstanden kan sprede sig, mener en ekspert.

Kievs gader er torsdag blevet omdannet til en krigszone, hvor politi og demonstranter tørner sammen i blodige kampe. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY DOLZHENKO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kievs gader er torsdag blevet omdannet til en krigszone, hvor politi og demonstranter tørner sammen i blodige kampe.

Berlingske-korrespondent Simon Kruse karakteriserer torsdagens kampe som de hidtil hårdeste i den tre måneder lange konflikt, og sidst på eftermiddagen meldes der om mindst 70 dræbte.

En politibetjent bekræfter over for BBC, at politiet har skudt med skarpt mod demonstranter, og ifølge en læge er flere af ofrene blevet skudt af snigskytter fra bygninger nær Uafhængighedspladsen.

»Der blev lynhurtigt organiseret små felthospitaler, hvor de sårede blev bragt hen. Og jeg så mange sårede demonstranter, flere med skudsår og granatsplinter i ansigtet. Der er uden tvivl også mange sårede politifolk, og måske også dræbte. Det siger en del af demonstranter i hvert fald,« fortæller Simon Kruse til Berlingske Nyhedsbureau.

»Det var en kæmpe offensiv. Demonstranter har generobret områder, som de tabte i tirsdags, blandt andet Det Ukrainske Hus, der var en base for dem. Demonstranter er ved at genopbygge barrikader. Der er dannet lange kæder af folk, som rækker planker, plader og bildæk fra hånd til hånd. Der står en kommandant og slynger ordrer ud, hvor frontlinjen skal gå,« fortsætter han.

Onsdag aften indgik præsident Viktor Janukovitj og en aftale om »våbenhvile« med oppositionslederne, men den viste sig at blive kortvarig.

»Det tyder på voksende afstand mellem de væbnede demonstranter og oppositionslederne. De væbnede demonstranter er ikke i humør til kompromis og stoler ikke på, at forhandlingerne kan føre til noget. De står fast på deres ultimative krav om, at Janukovitj skal gå ad helvede til,« siger Berlingskes korrespondent i Kiev.

Én af oppositionslederne, Vitali Klitsjko, erkendte torsdag, at situationen i den ukrainske hovedstad er ude af kontrol.

Ukraine-ekspert og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier Karsten Jakob Møller går skridtet længere og beskriver Ukraine som et land på opløsningens rand.

»Oppositionen er splittet og har overhovedet ingen kontrol med, hvad der foregår på Uafhængighedspladsen. Det er helt andre grupper, der har taget over, og som forsøger at generobre det tabte terræn i Kiev. Det får så situationen til at eskalerere med politiets snigskytter på tagene,« siger han.

I den ukrainske befolkning - også uden for Kiev - er der voldsom harme over, at man skyder med skarpt mod sin egen befolkning, tilføjer Karsten Jakob Møller, der vurderer, at det kan få urolighederne til at blusse yderligere op andre steder i landet.

Krisen fik torsdag Ukraines indenrigsminister til at bevæbne politistyrkerne med kampvåben og give dem grønt lys til at skyde med skarpt mod demonstranter om nødvendigt - det vil blandt andet sige, hvis betjente eller civile er i livsfare. Beslutningen kom som reaktion på »ekstremisternes aggression« mod politiet, sagde indenrigsministeren i en udtalelse.

I Danmark havde Udenrigsministeriets Borgerservice torsdag eftermiddag endnu ingen meldinger om sårede danskere i Kiev. Den klare opfordring til danskere i landet er at blive langt væk fra demonstrationerne og i øvrigt holde sig orienteret om situationen via de lokale og sociale medier.