Thorning om Ukraine: Sanktioner skal vise vej til forhandlingsbordet

Statsministeren opfordrer de stridende parter i Ukraine til at sætte sig til forhandlingsbordet. Hun er samtidig klar til at presse på med sanktioner.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) håber, at EU-landene kan blive enige om at lægge pres på det ukrainske styre efter de seneste dages voldsomme kampe i hovedstaden Kiev.

EUs udenrigsministre mødes torsdag i Bruxelles, og statsministeren forventer, at ministrene enes om at straffe de ansvarlige for volden.

»Jeg håber, at der kan opnås en enighed om målrettede sanktioner, så vi meget tydeligt viser ukrainerne, at den her situation skal løses ved forhandlingsbordet,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Tidligere torsdag var der i Folketingets Europaudvalg bred opbakning til at støtte op om sanktioner mod Ukraine, men Venstre er klar til at tage skridtet videre og målrette sanktioner direkte mod præsident Viktor Janukovitj.

Om det er vejen frem, vil statsministeren lade EU-landenes udenrigsministre tage stilling til, men hun tror ikke umiddelbart, at der vil være opbakning til forslaget fra udenrigsordfører Søren Pind (V).

»Så vidt jeg kan se, er det kun et enkelt parti, Venstre, som mener noget helt andet end alle andre, og på den måde har de ikke rigtig nogen alliancepartnere, hverken i Europa eller USA, så vidt jeg kan se,« siger Helle Thorning-Schmidt.

Men noget skal der ske, understreger statsministeren:

»Det er en helt forfærdelig situation. Alle kan se, at den her situation ikke kan løses med mere vold, den skal løses ved forhandling, og det er vores fortsatte opfordring.«

Urolighederne blev udløst, da præsident Viktor Janukovitj sprang fra en aftale, der ville have knyttet landet tættere til EU. Siden er krisen spidset til, og opstanden handler nu i højere grad om modstand mod Janukovitj og hans regering.

Flere end 60 demonstranter er ifølge lederen af et center, der behandle sårede på Uafhængighedspladsen i Kiev, blevet dræbt torsdag.