Udenrigsministeriet fraråder rejser til Ukraine

Udenrigsministeriet fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til Ukraine. Efter et ekstraordinært møde er EUs udenrigsministre blevet enige om at straffe de ansvarlige for volden i Ukraine med sanktioner.

Demonstranter bører en såret mand væk i Kiev. Fold sammen
Læs mere
Foto: YANNIS BEHRAKIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske udenrigsministerium fraråder nu alle ikke-nødvendige rejser til uroplagede Ukraine.

»Danskere i Ukraine opfordres til at holde sig på stor afstand af demonstrationerne samt holde sig orienteret om situationen via de lokale og sociale medier, evt. rejsearrangør og hotel. Opstår der tvivl om sikkerhedssituationen, opfordres danskere til at forblive på hotel / indkvarteringssted,« skriver Udenrigsministeriets Borgerservice i en opdaterede rejsevejledning.

Ministeriet har endnu ikke modtaget meldinger om sårede danskere i Kiev, oplyser Borgerservice.

EUs udenrigsministre er torsdag aften blevet enige om at indføre sanktioner mod de personer i Ukraine, som kan holdes direkte ansvarlige for de seneste dages vold i hovedstaden Kiev.

»Et stærkt og vigtigt signal fra EU: Et samlet udenrigsråd bakker op om målrettede sanktioner mod de personer, som er ansvarlige for vold i Ukraine,« skriver udenrigsminister Martin Lidegaard (R) på Twitter.

Ministrene er torsdag samlet til et ekstraordinært ministermøde i Bruxelles i anledning af krisen i Ukraine.

Den italienske udenrigsminister Bonini siger til Reuters, at der er enighed om at udstede indrejseforbud til de ansvarlige for volden og indfryse deres konti i EU-landenes banker.

Frankrigs, Tysklands og Polens udenrigsministre har torsdag holdt et timelangt møde i Kiev med Ukraines præsident Janukovitj. Senere skal de tre ministre mødes med ledere fra oppositionen.

Det nøjagtige dødstal efter de blodige uroligheder, der blussede op tirsdag, er forsat ukendt, men ifølge lederen af et lazaret på Uafhængighedspladsen er mindst 60 - formentlig flere - demonstranter blevet dræbt torsdag. Andre meldinger sætter dødstallet helt op omkring 100.

Tirsdag og onsdag blev mindst 26 dræbt, og dermed har urolighederne for længst udviklet sig til de blodigste siden Ukraines uafhængighed.

Torsdag blev den krigslignende tilstand i den tidligere sovjetrepublik yderligere optrappet, da ukrainsk politi fik udleveret kampvåben og givet tilladelse til at skyde med skarpt mod demonstranterne om nødvendigt - det vil sige, at betjentene blandt andet må skyde, hvis de selv eller andre personer er i livsfare.

Ordren kom som reaktion på, at den skrøbelige våbenhvile, som onsdag blev indgået mellem politi og demonstranter, brød sammen med adskillige sårede og dræbte til følge.

»Vi betragter disse handlinger som en klar aggression foretaget af ekstremister, der forsøger at skyde skylden på ordensmagten,« skrev den ukrainske indenrigsminister i en udtalelse efter at have underskrevet ordren om oprustning af politistyrkerne.

Det Hvide Hus er »oprørt« over, at de ukrainske sikkerhedsstyrker affyrer automatvåben mod deres eget folk, siger præsident Obamas talsmand, Jay Carney.

»Vi opfordrer præsident Janukovitj til omgående at trække sine sikkerhedsstyrker ud af Kievs centrum og respektere retten til at demonstrere fredeligt. Vi opfordrer også demonstranterne til at udtrykke sig via fredelige midler,« siger han.