Dommens dag for JP-terrorist

Var terrorsigtede Tahawwur Rana vidende om sin bedste vens terrorplaner mod Jyllands-Posten? Nævningene mødes i eftermiddag, og afgørelsen kan falde når som helst derefter.

Sent på eftermiddagen dansk tid skal et nævningeting i Chicago votere om skyldsspørgsmålet for Tahawwur Hussein Rana, som er sigtet for medvirken til terrorplaner mod Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vera Sadock
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 16.30 dansk tid starter 12 nævninges votering af skyldsspørgsmålet mod canadieren Tahawwur Rana.

De skal afgøre, om han kendte til planlægningen af et terrorangreb mod Jyllands-Postens afdeling i København.

Tahawwur Ranas bedste ven, David Headley, som er amerikansk-pakistaner og amerikansk statsborger, har erklæret sig skyldig i planlægning af terror mod Jyllands-Posten og 11 andre terroranklager imod ham. David Headley har været hovedvidnet i retssagen mod Rana i Chicago.

Rana og Headley blev anholdt i oktober 2009 af det amerikanske forbundspoliti, FBI, fordi de var mistænkt terrorplanerne mod Jyllands-Posten og for at stå bag angrebet i Mumbai i november 2008, hvor 166 mennesker blev dræbt i et flere dage langt terrorangreb.

Bedste venner

Rana, som sidder på anklagebænken, og Headley, som samarbejder med de amerikanske myndigheder, skulle efter sigende være bedste venner.

De mødtes på et militærakademi for den pakistanske elites børn tilbage i 1970’erne, og har hjulpet hinanden før, ofte økonomisk.

Da Headley tog til København på, hvad han selv har indrømmet var en ”rekognoscerings-tur”, var det under dække af, at han arbejdede for Ranas immigrationskonsulentfirma. Han besøgte dengang Jyllands-Postens kontor på Kongens Nytorv i København i januar 2009.

Anklagerne har fremlagt mails, som Headley har sendt til Rana, mens han var i Danmark, hvor Headley skriver, at forretningsmulighederne er lovende. Efter Headleys udsagn skulle det være kodesprog for, at mulighederne for at angribe mod Jyllands-Posten skulle være lovende.

Løgnagtigt hovedvidne

Tahawwur Rana nægter sig skyldig. Han har - som man har ret til i det amerikanske retssystem - fravalgt at vidne i sagen.

Hans forsvarer har forsøgt at godtgøre over for nævningene, at Rana blev taget ved næsen og udnyttet af sin bedste ven, David Headley, som havde brug for økonomisk støtte til sin terrorvirksomhed.

Ifølge Chicago Sun-Times, sagde forsvarer Patrick Blegen under proceduren, at Rana blev snydt af Headley, som er komplet utroværdig, og lagde vægt på, at Headley er tidligere er en dømt narkopusher.

- Han er en livslang manipulerende løgner, en svindler, sagde Blegen.

Den oprindelige plan mod Jyllands-Posten, som Rana har eller ikke har været en del af og ydet økonomisk bistand til, var omfattende.

Planen var at tage gidsler på avisens redaktion i København og skyde dem hurtigt, så man kunne skære hovederne af dem. Det var ligeledes planen, at de afhuggede hoveder skulle smides ud af vinduerne og ned på Kongens Nytorv.

Spørgsmålet, som nævningene nu skal svare på, er, om Rana kendte til terrorplanerne, eller om han har valgt den forkerte ven. Voteringen starter klokken 16.30 dansk tid, og afgørelsen kan falde når som helst derefter.