Headley ville halshugge JP-ansatte

David Headley, pakistansk-amerikaneren fra Chicago, erkender, at han er skyldig i terror mod Mumbai, og at han planlagde terror mod Danmark. Han har formentligt indgået aftale med anklagemyndigheden.

Foto: VERNA SADDOCK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det var en grusom terror, som David Headley var i færd med at planlægge på dansk jord – en selvmordsaktion med maksimal skade mod Jyllands-Postens kontorer på Kongens Nytorv eller Rådhuspladsen med halshugninger af de personer, der havde stået bag Muhammed-tegningerne.

LÆS OGSÅ: PET: Flere planlægger terror mod Danmark

Torsdag – omkring klokken 20 dansk tid – indrømmede den 49-årige pakistansk-amerikanske mand fra Chicago i en detaljeret forklaring sin skyld. Først var han med til at planlægge det voldsomme terrorangreb i Mumbai i Indien, som kostede 173 menneskeliv i efteråret 2008. Straks derefter gik han i gang med planlægningen af en måske ligeså dramatisk terrorhandling mod København.

LÆS OGSÅ: Rådhuspladsen skulle være bombet til ruiner

Med sin erkendelse af skyld slipper han for dødsstraf og måske endda for livstid. De konkrete anklager mod Danmark, som han altså har erklæret sig enig i, er: Planlægning af mord og lemlæstelse af personer i Danmark, og planlægning af at skaffe materielle midler til terrorisme i Danmark. Der er yderligere fem anklager, som handler om den rent faktisk gennemførte terror i Indien.

Headleys erkendte i retten i Chicago, at han har haft et tæt samarbejde med en af klodens værste terrornetværk – kaldet Lashkar-e-Taiba, på dansk: De Godes Hær. Han har fem gange været i træningslejr i de pakistanske bjerge – og han har modtaget ordre fra to berygtede terrorister, nemlig Abdul Rehman og Ilyas Kashmiri. Det var netop de to, der gav ordrer til Headley om at slå nådesløst til mod den danske avis, der havde bragt de tegninger af profeten, som islamister finder groft krænkende.

I den erklæring, som anklagemyndigheden sendte ud umiddelbart efter, at Headley i retten havde erklæret sig skyldig, beskrives terrorplanen meget konkret ud fra et møde mellem de tre terrorister i maj sidste år:

”Kashmiri fortalte Headley, at han skulle mødes med en europæisk kontakt, som ville give Headley penge, våben og mandskab til avis-angrebet – og at Kashmiris instruktioner skulle videregives om, at det skulle være et selvmordsangreb, og at angriberne skulle forberede martyr-videoer på forhånd. Kashmiri fastslog også, at angriberne skulle halshugge de tilfangetagne og kaste deres hoveder ud af avisens bygning for at maksimere den respons, som de danske myndigheder ville komme med – og han tilføjede, at De Ældre, som Headley opfattede som al-Qaedas lederskab, ønskede at angrebet skulle komme så hurtigt som muligt.”

LÆS OGSÅ: JP skulle angribes med lastbilbombe

Ifølge erklæringen fra anklagemyndigheden, som Headley har godkendt, stod andre parate til at gennemføre terroren i Danmark, hvis de samarbejdspartnere, som han skulle mødes med i Europa, svigtede. Han havde tidligere besøgt Danmark, hvor han nøje havde overvåget Jyllands-Postens bygninger i såvel Århus som København samt andre mulige danske mål som de to store byers hovedbanegårde.

Jyllands-Posten holdt i København til på Kongens Nytorv indtil, hvorefter avisen flyttede ind i JP/Politikens Hus på Rådhuspladsen. Det er ud fra erklæringen uklart, hvilket af de to steder, der skulle angribes, idet vi ikke kender det præcise tidspunkt.

Den 49-årige Headley blev anholdt i oktober sidste år – på vej til en rejse, der skulle føre ham til Danmark. Først lød anklagen kun på terrorforsøg mod Danmark, men siden blev den udvidet, så han også blev anklaget for den alvorligere anklage for at have deltaget i den terror mod Mumbai.

LÆS OGSÅ: Terroristernes mål: Bomb JP, dræb redaktør og dræb tegner

David Headley har – som Berlingske Tidende afslørede i februar – tidligere arbejdet som agent for USA i mindst to perioder. I begge tilfælde for at slippe for lange fængselsophold efter narkosmugling. Ifølge kilder – både i amerikanske medier og i Berlingske Tidende – har Headley siden sin anholdelse også denne gang været meget talende i forsøg på at indgå en aftale med anklagemyndigheden. Det formodes, at Headley har indvilget i at udlevere den viden han måtte have – ikke mindst til de pakistanske terrorbevægelser, han angiveligt har samarbejdet med.

Den anden fængslede i den samme sag om terror, 48-årige Tahawwur Rana, erklærer sig fortsat uskyldig – både i forhold til den danske og indiske terror.