Headley talte sig fra dødsdom - taler han også sandt?

NYHEDSANALYSE: USAs retssystem giver rabat på straf til anklagede, som hjælper med at få andre bag lås og slå. Problemet er, påpeger kritikere, at anklagede spekulerer for meget i at sige, hvad der kan få dem fri.

David Headley tegnet i retten i Chicago. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det voldsomme terrorangreb, som David Headley har fortalt, at han planlagde på Rådhuspladsen i København - selvmordsbombere, halshugninger, hoveder, som skulle kastes ud af vinduerne, en lastvogn fyldt med sprængstoffer - ville have været det mest makabre terrorangreb, verden har set siden 11. september 2001.

End ikke terroren i Mumbai i Indien i efteråret 2008, hvor mindst 164 blev dræbt, blev gennemført med så grusomme scener. Ingen fik kappet hovedet af. Ingen afhuggede hoveder blev kastet ned på vejen. Heller ikke den islamistiske terror på Bali i 2002, i Madrid i 2003 eller i London i 2005 indeholdt samme grad af barbari. Folk blev dræbt i hundredvis, men det skete via bomber - og ikke med middelalderlige metoder.

Læs også: PET: Flere planlægger terror mod Danmark

Det spektakulære angreb, som Headley i detaljer har forklaret om og indrømmet til de amerikanske myndigheder, ville med andre ord have skabt global skræk og rædsel - hvis det altså havde fundet sted. Men den hævn for Muhammed-tegningerne, som var planlagt mod Danmark i almindelighed og i særdeleshed mod Jyllands-Posten, blev som bekendt aldrig til noget. Enten blev angrebet forhindret, fordi Headley blev anholdt i oktober sidste år i Chicago - eller også var Headley rent faktisk alligevel ikke i stand til at gennemføre det.

Læs også: USA brugte Headley som agent i årevis

Der er en del, vi ved med nogenlunde sikkerhed: Headley rejste hyppigt mellem Chicago, Pakistan, Indien og Europa, herunder Danmark. Han havde kontakt til en frygtet pakistansk terrorgruppe - Lashkar-e-Taiba (på dansk: De Godes Hær) - og dennes leder, Ilyas Kashmiri. Headley har overvåget og videofilmet de områder, der blev ramt af terror i Mumbai. Der er imidlertid også en del, vi fortsat ikke ved meget om: Hvor langt var Headley kommet i planlægningen af terror i Danmark? Havde han overhovedet fået det mandskab og de midler, som han siger, at Kashmiri ville skaffe via al-Qaeda? Eller er det nærmere, som FBI sagde første gang, de var i retten i Chicago, som om at Headleys danske plan var løbet ud i ingenting?

Levede et dobbeltliv

Vi ved i hvert fald fra Headleys fortid, at han er meget lidt troværdig. Han levede mindst et dobbeltliv - måske endda endnu flere:

Han har været gift flere gange - senest er det kommet frem, at han helt frem til sin anholdelse på en og samme tid var gift med to kvinder, en burkaklædt og indelukket kvinde i Chicago og en marokkansk moderne muslim i Indien, og havde en affære i New York med en hvid amerikansk kvinde! I Chicago og i Pakistan levede han et liv som stærkt troende muslim, klædt i traditionelle hvide rober - alt imens han i Mumbai og New York levede et udfarende liv som playboy. To gange har han fået fængselsstraf i USA for at smugle narkotika - begge gange har han fået nedsat sin straf ved at agere hemmelig agent.

Læs også: Rådhuspladsen skulle være bombet til ruiner

Det helt åbenlyse spørgsmål er naturligvis, om David Headley overhovedet er til at stole på? Amerikanske forsvarsadvokater, der kender til Chicago-sagen og terrorsagen mod Danmark, som Berlingske Tidende har været i kontakt med, stiller præcis det spørgsmål. Af hensyn til sagens videre forløb ønsker de ikke at udtale sig til citat, men de understreger, at Headley havde alt at vinde på at vælge at samarbejde med anklagemyndighederne. Hvis ikke ville han have været i stor risiko for at blive dødsdømt eller modtage fængsel på livstid.

Forstørrer sagen

For Headley, som en advokat påpeger, handlede det om at gøre sin egen historie så god som overhovedet muligt - at forstørre sagen, at tale sagen op, at dramatisere sin egen betydning. Jo vigtigere, han får fremstillet sig selv, jo bedre er hans chancer for at klare frisag. I dag ved vi, at han slipper for dødsstraf - og formentlig også for livstid. Men - og det er et vigtigt men - for at slippe for den hårdeste straf skal han fortsætte med at samarbejde med både amerikansk og udenlandsk politi, og han skal afgive et vidneudsagn, som kan hjælpe med at sende den med-anklagede, den 49-årige Tahawwur Rana, en pakistansk-canadisk forretningsmand fra Chicago, i fængsel.

Headleys egen forsvarsadvokat, Robert Seedler, forklarer i Chicago Tribune, at hans klient valgte at tale, fordi han »fortryder og angrer« og »ikke bare fordi han kunne undgå en mulig dødsstraf«. Eric Holder, den amerikanske justitsminister, forklarer i samme avis, at »David Headley nu giver os værdifulde efterretninger om terroristers planer«. I Danmark og Indien ser myndighederne ud til at være tilfredse, fordi de nu kan få mulighed for at afhøre den mand, som står centralt i henholdsvis en terrorplan og en terrorhandling.