900 borgmestre har erklæret nødsituation for klimaet — se listen over byerne her

Flere hundrede borgmestre har taget kampen i egen hånd og erklæret nødsituation for klimaet. Se her listen over, hvor i verden de har erklæret nødsituation.

Hyppigere og kraftigere hedebølger og generelt mere voldsomt vejr påvirker mennesker verden over. Her ses en kvinde på en udtørret sø i Indien. (ARKIV). Fold sammen
Læs mere
Foto: SAM PANTHAKY

Der skal udvikles grøn energi, madspild skal undgås og biltrafik begrænses.

Mere end 900 byer verden over har sluttet sig sammen i et netværk, hvor de udveksler idéer som disse, der skal være med til at skåne klimaet.

Borgmestrene er trætte af deres regeringers manglende handling mod den globale opvarmning. Derfor har de officielt erklæret nødsituation for klimaet, hvilket betyder, at de forpligter sig til at finde klimavenlige løsninger. Det skriver Politiken.

»Overalt, ikke blot i Italien, handler diskussionerne om immigration, om sikkerhed. Men det, der er brug for, er jo en grøn revolution!« siger Milanos borgmester, Giuseppe Sala.

Den 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg er langtfra alene om at kæmpe for klimaet. Over hele verden gør borgmestre oprør over manglende handling mod den globale opvarmning. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEENAH MOON.

William Lamb, analytiker fra den tyske tænketank Mercator Institute, der har forsket i byers rolle i klimakrisen, mener at borgmestrenes tiltag kan være meget gavnligt.

»Mange ting skal løses på nationalt plan, men hvis byerne tager styringen på områder som transport og energi, har det stor effekt. Over halvdelen af verdens befolkning bor allerede i byer, og den andel vil vokse yderligere i resten af det 21. århundrede. Og når byerne viser, at de kan få styr på CO2-udledningen, ender det tit som national politik,« siger han til Politiken.

Både byer i USA, Australien og Europa har erklæret nødsituation. 70 procent af befolkningen i  Storbritannien bor i områder, hvor der er erklæret nødsituation for klimaet. Det samme gælder for 73 procent af befolkningen i New Zealand.

Se i hvilke byer, der er blevet erklæret nødsituationer, herunder.