Analyse: Har »Mesteren af Motorsaven« råd til at lade Amazonas brænde?

Amazonas brænder. Det har udløst en større international krise, der særligt har fundet sted mellem den franske præsident, Emmanuel Macron, og den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro.

Amazonas brænder og brænder. Billedet er taget i Novo Progresso, der ligger i den brasilianske stat Pará. Skovbrandene har udløst en større international krise. Fold sammen
Læs mere
Foto: Victor Moriyama/Greenpeace Brasil
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skovbrandene raser i Amazonas. Indtil videre har den brasilianske præsident, Jair Bolsonaro, været stort set immun over for den internationale kritik af behandlingen af regnskoven. Men nu kan det ramme ham, hvor det virkelig kan gøre ondt – på økonomien.

Hvad er der på spil?

Klima og en kæmpe handelsaftale mellem EU og den sydamerikanske handelsblok, Mercosur (Brasilien, Argentina, Uruguay og Paraguay). Den bliver også kaldt »Biler for Oksekød«-aftalen.

Hvem er hovedpersonerne?

 • I det ene ringhjørne: Frankrigs præsident, Macron, der har gjort det til sin mærkesag at føre FNs klimaaftale, Paris-aftalen, ud i livet. Og så er der – som så ofte i fransk politik – et landbrug bagved. Mere om det senere.
 • I det andet ringhjørne: Den brasilianske præsident, Bolsonaro, der ikke tillægger kampen mod klimaforandringer stor vægt. Han er til gengæld afhængig af, at brasiliansk økonomi ikke falder sammen.

Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, har fået stor opmærksomhed verden rundt den seneste uge. En række kontroversielle tweet og udtalelser fra den brasilianske præsident har fået opmærksomheden til at blusse endnu mere op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Adriano Machado.

Hvad er der sket?

Zoomer man lidt ud fra de seneste dages debat, er forholdet mellem Brasilien og Frankrig på kulørt vis gået ned ad bakke det seneste år.

 • Bolsonaro lovede i sin valgkamp i 2018, at han ville følge efter USA og trække Brasilien ud af Paris-aftalen.
 • Truslen fik her i sommer præsident Macron til at true med, at han ikke ville skrive under på handelsaftalen.
 • Macron sendte sin udenrigsminister til Brasilien for at overbringe Bolsonaro besked om, at han skulle overholde Paris-aftalen. Bolsonaro aflyste en time inden mødet. I stedet brugte han tiden på at gå til frisør – og sendte det live på Facebook.
 • Senere på måneden udsendte Bolsonaros søn Eduardo Bolsonaro en video med titlen »Macron er en idiot« med henvisning til De Gule Veste og højere brændstofpriser.
 • Macron udsendte sit tweet: »Vores hus brænder. Bogstaveligt talt« og bad om, at emnet skulle diskuteres på G7-mødet – et møde, hvor Brasilien ikke er inviteret, hvilket fra brasiliansk side blev udlagt som et udslag af kolonialisme.

 • Samtidig gentog Macron sin trussel om at blokere handelsaftalen – og fik nu opbakning fra Irland og Tyskland.

Jair Bolsonaro, Brasiliens præsident

»Før var jeg »Mesteren af Motorsaven« – nu er jeg kejser Nero, der brænder Amazonas ned.«


 • Bolsonaro reagerede fra start med at svare hårdt tilbage: »Før var jeg »Mesteren af Motorsaven« – nu er jeg kejser Nero, der brænder Amazonas ned«. Og gav i øvrigt NGOer skylden for at antænde brandene.
 • Norge har indefrosset støtten til en fond, der skulle støtte bevaring af Amazonas.
 • Efterfølgende har Brasilien indledt en international diplomatisk kampagne for at nedtone landets indhugst i regnskoven.

Der har mildest talt været dårlig stemning mellem Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, (tv.) og Brasiliens præsident, Jair Bolsonaro, (th.) i løbet af den seneste uge. Bolsonaro aflyste blandt andet en time forinden et møde med Macron. I stedet tog han til frisør og sendte det live på Facebook. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacques Witt.

Hvad kan konsekvenserne blive?

Truslen om handelsaftalen er alvorlig.

 • Brasilien er et af verdens mest lukkede markeder med høje toldmure. Handelsaftalen gør op med dette: I løbet af ti år vil den liberalisere 90 procent af den eksisterende samhandel med EU. Det vil skabe vækst.
 • EU får på den anden side adgang til et kæmpe marked og vil spare 30 milliarder kroner om året – bare på told.
 • Det hører dog med til historien, at aftalen altså også skal liberalisere adgangen for landbrugsvarer til EU. Og det er fransk landbrug ikke glad for. Så lang tid før, at Amazonas brændte, var fransk landbrug skeptisk over for aftalen!

Bolsonaro har lovet at skabe vækst i Brasilien. Men lige nu står økonomien stille. Hvis handelsaftalen mellem EU og de fire sydamerikanske lande reelt falder fra hinanden, vil det få store økonomiske konsekvenser. Samtidig opfordrer oprindelige folk nu EU til et reelt boykot af Braslien. Den type økonomisk skade har Bolsonaro ikke råd til. Derfor er der så meget på spil for ham lige nu.

Hvad der engang var frodig, grøn regnskov er i dag store udbrændte områder. Billedet er taget i området uden for Porto Velho, der er hovedstad i den brasilianske delstat Rondônia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Carl de Souza.