Seks danske madanmeldere spår stjerne til ny nørrebrorestaurant – se alle forudsigelser her

Michelin-stjernerne for de nordiske lande bliver mandag uddelt i Stavanger i Norge. Berlingske spurgte en række danske madanmeldere, om hvad de regner med, der sker.

 
Se højdepunkterne fra sidste års Michelin-stjerne udgivning. Video: Ritzau/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svend Rasmussen, madanmelder på Berlingske
Svend Rasmussen er redaktionschef på TV 2 og madanmelder i Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Gammelmark/Danmarks Østersfestival.

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Ikke ret meget, hvis jeg skal være ærlig.«

»Blandt andet fordi uddelingen sidste år blev skubbet på grund af corona, og den seneste var i september. Derfor har michelininspektørerne jo ikke haft ret meget tid til at komme rundt at kigge på de mange oplagte restauranter – især uden for København, hvor steder som Lieffroy i Nyborg, Bühlmanns i Aalborg og Ruths Hotel i Skagen ville være oplagte bud på nye stjerner. Ruths har oplyst, at de ikke har set michelininspektørerne, så det tegner ikke godt.«

»Alimentum i Aalborg har et fantastisk køkken og et fantastisk vinkort. Det er nordisk køkken, men de tør gå nogle andre veje, men igen er det tvivlsomt, om Michelin er nået til Nordjylland.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Det store spørgsmål er, om Jordnær får den tredje stjerne – og om Alchemist får den tredje. Jeg ville godt sætte penge på, at Jordnær, som virkelig holder et højt niveau, får den tredje i år.«

»Mota i Nykøbing Sjælland, hvor Claus Henriksen, den tidligere køkkenchef på Dragsholm Slot står i spidsen, er også et godt bud. Men selvom han har haft åbent siden sidste sommer, har han kun kørt på fuldt blus i et halvt års tid, som måske ikke er længe nok.«

»Kristian Bauman på Koan fortjener i den grad en stjerne, men han har bebudet, at han endnu ikke har fundet en endelig location efter at have haft popups på Refshaleøen og nu befinder sig i Relæs gamle lokaler i Jægersborggade. Michelin vil jo helst have stabilitet, så besøgende kan regne med guiden, hvis de kører langt efter restauranten.«

»Søllerød Kro kunne godt være et ædrueligt bud på en tostjernet. Brian Mark Hansen tog guldet ved Bocuse d'Europe, og deres køkken, betjening, vinkort og stemning er bestemt til to stjerner.«

Hvis du skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Der er en lille håndfuld, hvorunder især Jatak har imponeret.«

»Mielcke og Hurtigkarl er det evige bud. Mielcke burde efter min mening have mindst to stjerner, men det virker som om, Michelin har taget en principbeslutning om, at han ikke skal have stjerner. Amass burde helt klart også have en stjerne.«

»Patrick Lieffroy har altid stået lidt i sin fars (Jean-Louis Lieffroy, tidligere køkkenchef på Falsled Kro, red.) skygge. Men da jeg var der sidste sommer, så jeg, at han nu er trådt ud af den. Han laver mad, som blander vanvittig skarp mad af den klassiske franske skole med meget nordiske – for ikke at sige fynske – råvarer. Maden spiller, betjeningen orkestreret af hans kone, Helle, spiller helt vildt, vinkortet er fantastisk – der er kort sagt ingen ridser i lakken.«

Jesper Uhrup, madanmelder og chefredaktør på magasinet Gastro

Jesper Uhrup er chefredaktør på magasinet Gastro. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Jeg forventer, at der kommer flere stjerner til Danmark, men traditionen tro ikke så mange, som der burde.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Jeg tror, at Lieffroy, Falsled Kro, Oké på Ruths Hotel og Mota kunne være realistiske bud på nye provinsstjerner.«

»I København kunne steder som Jatak på Rantzausgade og Sushi Anaba stå til at stjernedebutere. Måske også Esmée. Og vanen tro vil jeg tippe Søllerød Kro til at få en stjerne nummer to.«

Hvis du skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Listen over restauranter, der burde have en stjerne eller flere, end de allerede har, er lang, men jeg ville i al fald rette op på nogle af de mest åbenlyse forbigåelser; mindst to stjerner til Mielcke og Hurtigkarl og Amass. Og så selvfølgelig også stjerner til Lieffroy og Falsled Kro.«

Martin Kongstad, madanmelder i Weekendavisen.

Martin Kongstad er forfatter og havde tidligere madanmeldelse- og interviewprogrammet »Bearnaise er dyrenes konge« på det gamle Radio 24syv. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Et show og en tidligere gastronomisk stormagt, som har svært ved at finde sine ben. Michelin forsøger i disse år at børste det støvede image af sig, for den fine dining, Michelin altid har repræsenteret, virker umådelig bedaget. Den store konkurrent, World's 50 Best, er bedre i sync med tiden. Det mærker Michelin og gør sig krampagtige anstrengelser for at komme a jour; den grønne stjerne for bæredygtighed er et godt eksempel.«

»Personligt kan jeg mærke, at den årlige uddeling optager mig langt mindre i dag, og jeg kunne ikke finde på at rejse til ceremonien i Stavanger i Norge. Jeg anede faktisk ikke, hvornår uddelingen var, før I stillede disse spørgsmål. Når det er sagt, skal jeg selvfølgelig se det online.«

Er der restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Det er stadig en gåde, at de kører over Fyn med bind for øjnene, men man kan da håbe, at de har gjort stop i år, og i fald, de har dette, må det udløse stjerner til Falsled og Lieffroy.«

»Andre gåder har i årevis været, at Mielcke og Hurtigkarl ingen stjerner har, samt at hverken Wassim (Hallal, red.) Frederikshøj eller Søllerød Kro har fået deres anden. Nu har Brian Mark fra Søllerød vundet EM, så mit gæt er, at Søllerød endelig får den anden stjerne i år. Desuden tror jeg, at fænomenale Jatak får en stjerne, og at Sushi Anaba får en. Jeg vurderer, at Alchemist får den tredje stjerne næste år, men måske Jordnær får den tredje i år?«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Jordnær skulle have tre, Frederikshøj to, Søllerød det samme, Mielcke og Hurtigkarl mindst en. Jatak er den restaurant, som indtil videre har imponeret mig mest i år, så en stjerne til dem, og så ville jeg selvfølgelig give mesterlige Iluka en stjerne.«

To Sultne Piger, (anonyme) madanmeldere på Instagram og i Frihedsbrevet

To Sultne Piger har 50.000 følgere på Instagram, hvor de anmelder restauranter med deres helt egen, mere ungdommelige stil. Siden december har To Sultne Piger anmeldt restauranter i Frihedsbrevet. Navnene på de to er endnu ukendt i offentligheden, og Berlingske har kommunikeret med Pige 1 og Pige 2 på skrift. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Hvad forventer I af årets uddeling?

»De seneste par år har Michelin været lidt mere vovet med hensyn til stjernedrys, så vi forventer da 100 p at blive glædeligt overrasket over gavmildheden – forhåbentlig især i provinsen. København har jo længe været a hot commodity (en vare med stor efterspørgsel, red.) restaurantmæssigt, men byer udenfor købstaden er virkelig ved at komme efter det.«

Er der restauranter, som I forventer får en eller flere stjerner?

»Jatak må nærmest være home safe med al den rettidige hype, den har fået. Vi er stadig helt på røven over, hvor international gourmet en helhedsoplevelse, det var at spise der.«

»Derudover krydser vi fingre for Connection by Alan Bates. Vi håber, at Alan Bates får en lille stjerne for sin 16 personers intimmiddag med luksuscowboytoast og virkelig god og hyggelig stemning.«

»Sushi Anaba er også et godt bud. Man kan måske spå tre stjerner til Alchemist eller Jordnær, men vi er for broke til nogle af de steder, desværre. Rygtebørsen siger, at de begge laver above and beyond mad.«

Hvis I selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Vi ville give en rigtig stjerne til Ark – en foregangsrestaurant, som alle andre bør kigge på. Sygt god mad, great vibes, og så tager de alt det ansvar, de possibly kan, uden det bliver på den der trælse løftet pegefinger-måde. De fik en grøn stjerne sidste år, og det er ikke nok.«

Morten Bundgaard, vin- og madanmelder på Jyllands-Posten

Morten Bundgaard er erhvervsredaktør og madanmelder på Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat.

Hvad forventer du af årets uddeling?

»Jeg håber, at uddelingen – ud over at slå to fede, opdaterede streger under Københavns særstatus som højgastronomisk eldorado – i højere grad vil afspejle den imponerende kulinariske udvikling, som for længst har bredt sig til alle dele af landet. Det ville være godt for branchens selvforståelse såvel som Michelins. Det er jo efterhånden trivielt at påpege, at der i hele landet er en stribe gourmetrestauranter, der har bevist, at de har niveauet til være med i klassementet, men som endnu er blevet forbigået. At dømme på de signaler, som guiden allerede har udsendt, tyder meget på, at der vil ske noget på den front i år.«

Er der nogle restauranter, som du vurderer eller forventer får en stjerne eller flere?

»Well, med Michelins foreløbige udmelding tyder meget jo på, at sikre adresser i provinsen som Mota i Odsherred, Lieffroy i Nyborg og Villa Vest i Lønstrup ligger lunt i svinget til en stjerne. Det samme gælder de to nye københavnske frontløbere; Connection by Alan Bates og Jatak, som der har været ganske meget virak om. Desuden er det indiskutabelt, at Jordnær og Alchemist hver især leverer en ekstraordinær madoplevelse, der til fulde er tre stjerner værd. De bør være de næste, der ryger ind i klubben sammen med Noma og Geranium, om end det nok vil være for tidligt for guiden at uddele fuldt hus her. Tør man i stedet nævne AOC? Stedet har jo været en sikker tostjernet destination siden 2015, så måske er tiden moden.«

Hvis du selv skulle uddele stjernerne, hvem fortjener så en eller flere stjerner?

»Kan vi tåle at høre det igen? Ja, for det er sandt for dyden stadig den største skamplet i guiden, at Mielcke & Hurtigkarl permanent er sat uden for det fine selskab. Det er et af landets fremmeste gourmetkøkkener, der burde trække to stjerner. Maden hos Syttende på Alsik Hotel kunne kandidere til to stjerner, og skulle jeg pege på en reel outsider, kunne det være Ghrelin i Aarhus, der for nylig rykket ind i nye eksklusive lokaler, og som i direkte sammenligning med byens øvrige stjernerestauranter ikke lader noget tilbage at ønske. Tværtimod.«