Guld til Danmark i Bocuse d’Or Europe: »Alt kørte efter bogen«

Brian Mark Hansen fra Søllerød Kro vinder EM for kokke Bocuse d’Or Europe og er dermed klar til VM i Lyon.

Søllerød Kros Brian Mark Hansen vinder guld i Bocuse d'Or Europe Budapest, Ungarn. Fold sammen
Læs mere
Foto: ATTILA KISBENEDEK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Egentlig var det bare planen at blive blandt de ti bedste, for at kvalificere os til VM-finalen til næste år,« siger en lettere forbløffet Brian Mark Hansen, da Berlingske fanger ham på telefonen, efter at han vundet guld ved Bocuse d’Or Europe i Budapest.

Efter at have afleveret sine retter i går, mente han dog klart »at alt kørte efter bogen«, og det var dommerpanelet åbenbart enigt i, for Brian Mark Hansen vandt som sagt foran hjemmebaneholdet Ungarn – med danske Rasmus Kofoed som coach – og Norge.

Det har været et usædvanligt Bocuse d’Or Europe. Ikke kun fordi Ukraine og Rusland har meldt fra, men også fordi konkurrencen var fremskyndet med to til tre måneder. Der var således ikke tid til at holde udtagelseskonkurrence, så den danske komité måtte ringe rundt til udvalgte kokke. Brian Mark Hansen sprang til, fordi han ikke som tidligere blev bedt om at sige sit gode job på Kroen op.

Forberedelserne har således været historisk korte. Brian Mark Hansen blev først for halvanden måned siden informeret om, hvilke ungarske kartoffelsorter han skulle anvende til første ret, ligesom han først mødte sin assistent, Elisabeth Madsen fra Svinkløv Badehotel, for to måneder siden. Dette har selvfølgelig været ens for alle – måske lige bortset fra hjemmebaneholdet fra Ungarn.

Forholdene taget i betragtning ville Brian Mark Hansen således have været tilfreds med være blandt de ti bedste, som deltager til VM finalen i Lyon i januar 2023. Men alt spillede for Brian Mark Hansen, retterne blev afleveret til tiden, og der var heller ikke minuspoint for manglende oprydning, køkkenspild eller andet.

Dommerne har tydeligvis også sat pris på Brian Mark Hansens noget dybere og kraftigere smage end det, de har været vant til at se fra Geraniums Rasmus Kofoed, som ikke bare har vundet guld, sølv og bronze, men også har coachet Kenneth Hansen frem til guld.

Første aflevering var en vegetarisk tallerkenservering med fokus på ungarske kartoffelsorter. Brian Mark Hansen havde valgt anuschka-sorten, som er en gul, fast og sødlig vinterkartoffel, og havde tilberedt den stegt, som creme og soufflé med asparges som hovedelement på retten.

Hovedretten skulle være baseret på opdrættet dådyr fra Ungarn – kød, som Brian Mark Hansen ikke havde haft mulighed for at træne med på forhånd. Retten skulle tilberedes som to stege af kølle og ryg, der skulle trancheres med ved bordet.

Brian Mark Hansen havde desuden valgt at lave en ragout med de obligatoriske ingredienser hytteost og cremefraiche og med masser af forårsgrønt.