En godartet symbiose af råddenskab og forfald

I anden episode af Søren og Sørens store guide til ostevine er vi nået til brie, rødkit og blåskimmel

"Sørens Vinkælder" med Søren Frank og Søren Jacobsen Damm Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ost er en af største udfordringer, man kan byde sin vin, og denne uge bliver det for alvor svært. Søren og Søren har nemlig brie (fra Melun) på tallerkenen, som med cremet konsistens fedter munden til og får de fleste vine til at smage af mejeri.

Så er det næsten lettere med rødkit. Der er tradition for at matche rødkitosten munster fra Alsace med gewurztraminer, hvilket fungerer fint. I Champagne drikker man de lokale bobler sammen med den lokale rødkitost langres, mens man i Jura med stort held matcher mont d’or osten med vin de jaune.

På samme måde ligger der et smukt lokalt match i blåskimmelosten roquefort og sauternes, som begge kommer fra sydvest Frankrig 

Vi smager denne uge følgende vine:

3 A, De Sousa (Champagne) (495 kroner, L'Esprit du vin)

2014 Savagnin (Jura), Gérard Villet (270 kroner/ 243 kroner v. 6 fl., Krone Vin)

2019 Gewurztraminer (Alsace), Albert Boxler (215 kroner., Bichel)

2009 Clockwork Orange, Mythopia (750 kroner/ 675 kroner. v 6 fl., Krone Vin)

2013 Vin Jaune, Florent Rouve (395 kroner, Bichel)

2018 Sauternes, Château Les Justices (½ fl. 129 kroner, Bichel)

2015 Macvin »Les Exaltés«, Labet (400 kroner, 360 kroner v 6 fl., Krone Vin)

Tawny reserva, Quinta do Infantado (200 kroner, Bichel)