Valutafond blåstempler Abes politik

Abenomics er unik mulighed for at genoprette væksten i Japan, vurderer Den Internationale Valutafond, IMF.

Japans premierminister Shinzo Abe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Toru Hanai
Den japanske premierminister Shinzo Abes genopretningsplan giver en unik mulighed for, at Japan kan få bugt med deflationen i landet og genoprette væksten, men der er stadig risici, som skal overvindes.

Det vurderer IMF efter en gennemgang af Japans økonomi.

Shinzo Abe introducerede efter valget i december 2012 sin plan for en genopretning af en træg japansk økonomi, og for hvordan japanerne kan vende forbrugerprisudviklingen og reducere den offentlige gæld ved hjælp af aggressive pengepolitiske lempelser, en fleksibel finanspolitik og strukturelle reformer.

Ifølge IMF har de allerede indførte kvantitative og kvalitative pengepolitiske tiltag påvirket efterspørgslen og accelereret væksten, og på den baggrund forudser IMF en vækst i bruttonationalproduktet på 2 pct. i år, samtidig med at inflationen gradvist ventes at stige til 0,7 pct. ved udgangen af året.

Men selvom det på den korte bane ser bedre ud for japanerne, er der stadig betydelige risici, påpeger IMF. Valutafonden henviser til både internationale og indenlandske forhold. Eventuel afmatning på nye markeder, herunder især Kina, samt lavere en vækst i Europa, vil kunne hæmme væksten i Japan, der samtidig skal sørge for at komme med en troværdig finanspolitisk plan og strukturelle reformplaner.

»Uden konkrete tiltag vil den nye makroøkonomiske ramme mangle troværdighed, og den risikerer at fejle i forhold til at løfte væksten og inflationsforventningerne,« skriver IMF og fortsætter:

»Indførelsen af konkrete finanspolitiske og strukturelle reformtiltag ville i stærk grad mindske disse risici, og det ville klart forbedre Japans chancer for endelig at gøre op med deflationen og genoprette væksten.«

/ritzau/FINANS