Hattrick for skøn over Japans økonomi

Den japanske regering har hævet sit skøn over økonomien for tredje måned i træk: Regeringen mener, at der er tegn på et selvbærende opsving.

Foto: RIE ISHII. Den positive vurdering kommer efter, at Bank of Japan tidligere på måneden vurderede, at den japanske økonomi er »begyndt at komme sig moderat«.
Læs mere
Fold sammen

 Det fremgår af den månedlige økonomiske rapport tirsdag, ifølge Nikkei News.

»Økonomien er støt stigende, og der er områder, hvor et selvbærende opsving kan observeres,« lyder det i rapporten.

Rapporten fastslår også, at forbrugerpriser »flader ud«, hvilket er en omformulering af sidste måneds »modererende tempo i prisfaldet«.

»Der er spirende tegn på en positiv økonomisk cyklus, siger en talsmand for kabinettet i Tokyo og henviser til en højere aktivitet og overskud, som i sidste ende vil føre til større anlægsinvesteringer og lønstigninger, som så igen stimulerer efterspørgslen efter varer og tjenesteydelser.

Den positive vurdering kommer efter, at Bank of Japan tidligere på måneden vurderede, at den japanske økonomi er »begyndt at komme sig moderat«.

Talsmanden tilføjede dog, at økonomien har endnu ikke er i fuldt sving i den nuværende cyklus, og bemærkede, at prisstigninger og kapitaludgifter fortsat er begrænset til små segmenter af økonomien, og at en vedvarende lønvækst endnu ikke er set.

»Investeringerne har så godt som stoppet den faldende tendens, og der er registreret øgede investeringer i nogle sektorer,« fremgår det af rapporten.

Stigningen i investeringsaktiviteten var mest udtalt i detailsektoren, hvor supermarkeder og kiosker åbner nye forretninger. Men samtidig er der ikke set megen investeringsaktivitet i industriens hovedsektorer som elektronik, stål og maskinindustrien.

Det japanske kabinet fastholder vurderingen af eksporten, og peger på et "observerbart opsving i nogle sektorer". Rapporten peger også på, at underskuddet i service- og varehandlen er begyndt at falde i takt med, at bileksporten til USA forsat er stærk, mens eksporten til Kina er begyndt at stige.

Den deflationære situation er begyndt at lette, hvilket indikerer, at forbrugerpriserne er begyndt at flade ud for især fødevarer, TV og PCer.