Reformer presser sig på i Japan

Exit-polls peger på Shinzo Abe kan udvide sin magt efter søndagens valg til det japanske overhus. En af udfordringer for premierministeren bliver at få sat mere gang i den japanske økonomi.

Den japanske premierminister og formand for de liberale demokrater Shinzo Abe vil have væksten i den japanske økonomi hævet fra 0,8 pct. om året til to pct. Fold sammen
Læs mere
Foto: KAZUHIRO NOGI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japanerne går til overhus-valg søndag, og ifølge Bloomberg spår en foreløbig måling, at den nuværende premierminister i form af Shinzo Abe står til at vinde og derved kan fortsætte sit reformprogram. Det store spørgsmål er dog, om han tør grave dybt og sætte gang i nogle større reformer af den japanske økonomi.

Abes liberale demokrater og hans koalitionspartner New Komeito står til at få mindst 71 af de 121 pladser i det japanske overhus, der er på spil søndag. Derved vil Abes koalition stå til at få kontrollen med begge de japanske kamre, og han behøver ikke at stå over for noget indenlandsk valg de næste tre år.

Til The Wall Street Journal siger en talsmand fra det japanske finansministerium, at det er nu eller aldrig med reformer. Det er først og fremmest ændringer af landsbrugs- og arbejdsmarkedspolitikken, der er brug for.

Abes ambition er, at den japanske vækst skal op på to pct. om året over de næste ti år. I de seneste tyve år har den været på kun 0,8 pct.

En af vejene frem er, at gøre det nemmere at starte virksomhed i Japan, fordi bankerne kræver, at en personlig garanti på 80 pct. af lånene til iværksætterne.

Herudover er strukturen i den japanske industri er meget rigid. Der er eksempelvis nogle meget restriktive regler for afskedigelse af personale. Det har gjort at mange virksomheder ansætter deltidsmedarbejdere i stedet for folk på fuld tid. De japanske fagforeninger afviser dog at lempe på reglerne.

Eksperter frygter, at Abe og hans regering kan ende med at gå den nemme vej og forsøge at få mere gang i den japanske økonomi ved at lave skattelettelser og lempe på pengepolitikken.