Putin ser frem til Trump som præsident

Ruslands præsident har holdt sin årlige pressekonference, hvor han viste varme over for USA's næste præsident. Putin afviser, at der kommer et nyt våbenkapløb.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: SPUTNIK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, venter et bedre forhold til USA, når Donald Trump 20. januar afløser Barack Obama på posten som den amerikanske præsident.

Fredag holdt Putin sin store årlige pressekonference i Ruslands hovedstad, Moskva, og her brugte han blandt andet tid på at tale om forholdet til USA.

Han hyldede Trump for at have læst folkestemningen i USA rigtigt. På denne måde kunne han overraske alle og vinde præsidentvalget i november.

»Han fortsatte helt til det sidste, selv om ingen - bortset fra os - troede, at han kunne vinde,« sagde Putin.

Forholdet mellem regeringerne i Moskva og Washington nåede sit hidtil laveste punkt siden den kolde krig under Obama på grund af den ukrainske krise og den russiske intervention i konflikten i Syrien.

Men nu kommer Trump, der har rost Putin som en stærk leder. Det har skabt en mulighed for Kreml på et tidspunkt, hvor Ruslands økonomi stadig halter under vestlige sanktioner og lave oliepriser.

Det russiske nyhedsbureau RIA citerede efter pressekonferencen Putin for at sige, at han selvfølgelig vil besøge USA, hvis Trump inviterer.

Noget, der stadig kan skade forholdet, er imidlertid USA's beskyldninger om, at Rusland har foretaget cyberangreb og har blandet sig i det amerikanske valg.

Nogle af påstandene antyder, at det kan have tippet valget til Trumps fordel.

Men Putin gav fredag sin støtte til Trumps udlægning af sagen.

»Som den kommende præsident helt korrekt har sagt: Hvem ved, hvem disse hackere er?«

Videre forsøgte Putin at nedtone risikoen for en potentiel atomkonflikt. Torsdag sagde såvel Putin som Trump ellers, at de vil styrke deres atomforsvar.

»Ikke usædvanligt, lød det fra Putin.«

»Vi vil ikke lade os trække ind i et nyt våbenkapløb og bruge ressourcer, som vi ikke har råd til.«

Det var Vladimir Putin, der torsdag først sagde, at han har beordret ledelsen af Ruslands militær til at styrke Ruslands "atomare potentiale".

Et par timer senere opfordrede Donald Trump på Twitter til, at USA styrker USA's atomstyrke.