Danmark venter med at tage stilling til russisk gasprojekt

Bornholm øjner millionforretning med russisk gasrørledning. Regeringen afventer ansøgning fra Gazprom.

Nord Stream 2-gasrørledningen skal efter planen pumpe gas fra Rusland til Tyskland via en 1200 kilometer lang undersøisk rørledning i Østersøen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JENS BUETTNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sverige har af "sikkerhedspolitiske årsager" takket nej til, at svenske havne bruges som base for det storstilede russiske gasrørledningsprojekt Nord Stream 2.

Men udsigten til et hav af arbejdspladser og en indtjening på mange millioner kroner har fået Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), til at åbne for, at Rønne Havn kan være en del af projektet.

»Mig bekendt havde den første Nord Stream-ledning tilladelse til linjeføring gennem dansk farvand, og dengang var der ikke nogen politisk tilkendegivelse af, at det var noget fordækt.«

»Og så har jeg ingen problemer med at skabe arbejdspladser på Bornholm,« sagde hun i sidste uge til Berlingske.

Udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) oplyser til Ritzau, at regeringen endnu ikke har taget stilling til sagen.

Man har endnu ikke har modtaget en ansøgning fra Nord Stream 2-selskabet, der er ejet af det russiske statskontrollerede gasmonopol Gazprom.

»Jeg er bekendt med, at Nord Stream 2-selskabet har vist interesse for Bornholm. Vi følger sagen tæt, men Danmark har altså ikke modtaget en ansøgning fra Nord Stream 2-selskabet.«

»Indtil en konkret ansøgning fra selskabet foreligger, vil vi ikke spekulere i mulige konsekvenser,« siger Samuelsen.

Nord Stream 2-gasrørledningen skal efter planen pumpe gas fra Rusland til Tyskland via en 1200 kilometer lang undersøisk rørledning i Østersøen.

Den vil løbe parallelt med Nord Stream 1-gasrørledningen, der blev bygget i 2010/2011 gennem blandt andet dansk farvand ved Bornholm.

En række lande er kritiske over for projektet. Polen, Sverige og de baltiske lande har advaret mod projektet, der kan øge Ruslands i forvejen faste greb om det europæiske gasmarked.