Putin og Abe fik ikke løst russisk-japansk østrid

Rusland og Japan har fået et forbedret forhold, men strid om øgruppen Kurilerne er ikke løst.

Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tokyo. En historisk strid om øgruppen Kurilerne er fortsat uløst efter to dage med møder og drøftelser mellem Ruslands præsident, Vladimir Putin, og den japanske regeringschef, Shinzo Abe.

Der var på forhånd store forventninger til møderne, som fandt sted i Abes hjemby i det sydvestlige Japan torsdag og i Tokyo fredag.

De blev anset som en indvarsling af et nyt afspændt forhold mellem de to lande, som endnu ikke formelt har sluttet fred efter Anden Verdenskrig.

Men det kom ikke til et stort gennembrud.

- Det ville være naivt at tro, at vi kunne løse dette problem på stedet, hedder det i Putins opsummerende vurdering af forhandlingerne.

- Men det er uden tvivl vigtigt, at vi fortsætter for at komme frem til en løsning, tilføjer den russiske leder, som fredag holdt en fælles pressekonference med Abe.

Abe siger, at det ikke er let at få en fredsaftale i stand. Noget man ikke har kunnet nå frem til i over 70 år.

- Men vi har taget et stort skridt fremad mod en fredsaftale.

Jeg tror, at vi som politiske ledere har været i stand til at vise vejen frem med vores oprigtige beslutsomhed i fortsættelsen af de vanskelige forhandlinger, understreger han.

Putin fik under besøget i Japan indgået nye aftaler om økonomisk samarbejde og et mere afspændt forhold til Japan, og de to lande er enige at om skabe fælles økonomiske aktiviteter på øgruppen Kurilerne.

Kurilerne har været et japansk-russisk stridsemne siden 1700-tallet. I 1855 anerkendte Rusland japansk overhøjhed over de sydlige øer, og i 1875 afstod Rusland traktatmæssigt hele øgruppen til Japan.

Efter Anden Verdenskrig fik Rusland hele øgruppen under Jalta-konferencen til stor vrede i Japan.

Abe har lovet et gennembrud i striden om de vindblæste øer i Stillehavet, da han håber at kunne arbejde tættere sammen med russerne i en form for alliance over for Kina.

Kurilerne har strategisk værdi for Rusland, da de sikrer den russiske flåde adgang til Stillehavet.

/ritzau/AFP