Grækerne takker nej til EU-kreditorernes plan

Den græske regering nægter at acceptere de finanspolitiske stramninger, som internationale lånegivere har krævet af grækerne for 2015 og 2016. Grækenland vil nu udsætte betalingen af låneafdrag til sidst på måneden.

Foto: ANGELOS TZORTZINIS.
Læs mere
Fold sammen

GRÆKENLAND: Torsdag aften meldte den græske regering ud, at man ikke har i sinde at betale Den Internationale Valutafond (IMF) de cirka 300 millioner euro (2,2 milliarder kroner) i låneafdrag, som ellers står til forfald fredag 5. juni.

Grækenlands økonomiminister, George Stathakis, siger fredag ifølge Reuters, at grækerne ikke har kunnet acceptere det tilbud, som EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank (ECB) og IMF havde præsenteret den græske regering for.

I stedet vil grækerne samle fire afdrag og betale dem i slutningen af måneden, selv om George Stathakis slår fast, at Grækenland er i stand til at betale de 300 millioner euro.

»Vi ser frem til at få en aftale så hurtigt som muligt, men den græske regering kan ikke acceptere de nye forslag, som er kommet på bordet,« siger Stathakis til BBC Radio ifølge Reuters om de finanspolitiske stramninger, som kræves af landet for 2015 og 2016.

Grækerne er dog ikke klar til at forlade euro-samarbejdet, som der ellers er blevet spekuleret i.

»Vores regering har mandat til at forblive i euroen og forsøge at ændre vilkårene i den aftale, vi har med europæiske partnere. Grækenland skal forblive i euro,« siger George Stathakis, der er valgt for det venstreorienterede parti Syriza, der har gjort det klart, at man ikke vil spare på visse sociale udgifter i det trængte Grækenland.

IMF har endnu ikke meldt ud, hvordan man officielt modtager det græske udspil, men valutafonden oplyser ifølge Reuters, at den græske manøvre reelt er en mulighed på grund af den seneste regelændring på området, der fandt sted tilbage i 1970erne, og som gør det muligt at samle afdragsbetalinger på samme måde, som grækerne nu ønsker at gøre det.

Afdraget på 300 millioner euro er blot det første af flere, som Grækenland skal udrede i denne måned. I alt kommer beløbet op på 1,5 milliarder euro.

Ifølge flere internationale medier er det afgørende for Grækenland, at regeringen og landets kreditorer bliver enige om en aftale, da det kan udløse en ny hjælpepakke fra EU i milliardklassen.

Eurolandene og IMF har ifølge Reuters allerede lånt Grækenland 1.790 milliarder kroner i de første redningspakker, og græske reformer skal på skinner, før Europa vil sende yderligere milliarder til Athen.