Der kommer en Grækenland-aftale, meeeen ........

Der skal nok komme en aftale mellem Grækenlands regering og landet kreditorer, men det redder ikke nødvendigvis det kriseramte land fra exit fra euroen, mener Sydbanks cheføkonom.

Den græske premierminister Alexis Tsipras kan muligvis få en aftale med kreditorerne, men det betyder ikke, at euromedlemskabet er reddet. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Der opnås en aftale mellem toplederne fra EU, IMF og ECB på den ene side og Grækenland på den anden, men på langt sigt redder det ikke nødvendigvis Grækenlands forbliven i eurosamarbejdet.

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

Toplederne fra de tre institutioner blev mandag sammen med lederne fra Tyskland og Frankrig enige om et sidste tilbud til Grækenland om at låne grækerne flere penge, mod at grækerne til gengæld indfører en række reformer og offentlige besparelser.

- Indholdet er ikke kendt, men det forlyder fra begge sider, at det nu er sidste udkald for at nå en aftale. Uden en aftale vil Grækenland i løbet af få dage eller højst få uger være statsbankerot og kan i yderste konsekvens blive tvunget til at forlade euroen, vurderer Jacob Graven.

Han fremhæver, at det kan være politisk umuligt for den græske regeringsleder, Alexis Tsipras, at overbevise hele sit parti om at acceptere aftalen.

- Det er meget sandsynligt, at der udbryder stor politisk tumult i Grækenland - muligvis må regeringen træde tilbage og/eller udskrive folkeafstemning om aftalen, gætter cheføkonomen.

Han venter, at grækerne sandsynligvis vil give sig, så der kommer en aftale, hvor Grækenland kan blive i eurosamarbejdet. Men han ser også mulighed for en usikker periode i de kommende uger, hvor grækerne skal finde ud af, hvad de vil.

- Det kan gøre det nødvendigt at indføre kapitalkontrol i Grækenland, hvor kun små beløb kan hæves i bankerne eller sendes til udlandet, forudser Jacob Graven.

På længere sigt er Grækenland, selv hvis en aftale indgås ikke sikker på at forblive i Euro-klubben.

- Grækerne får allerede senere på sommeren brug for at låne flere penge. Det kan blive særdeles vanskeligt at blive ved med at få enderne til at mødes mellem den græske regering og de andre eurolande på lidt længere sigt, selv hvis grækerne efter stor politisk dramatik sandsynligvis snart bøjer sig for hovedparten af EU's krav for at kunne beholde euroen, forudser cheføkonomen i Sydbank.