Roserne skal beskæres

Buket- og storblomstrede roser kræver en årlig tilbageskæring. Se her, hvordan du gør, hvis du vil have smukke blomster til sommer.

Beskær rosen lige over en knop eller et skud, så sikres en pæn vækst. Fold sammen
Læs mere

For en mindre havekyndig kan det at passe og pleje sin have virke som den rene videnskab. Hvornår skal man plante, hvornår skal man beskære og hvornår skal man vande?

Det kan nemt virke uoverskueligt, og mange giver af den grund hurtigt op. Det kan jeg godt forstå! Ordsprog har for mig altid været en god måde at huske på og videregive som en tommelfingerregel. Når det gælder beskæring af roser kender jeg til to brugbare ordsprog. Det ene er »Beskær dine roser på Dronningens fødselsdag (16. april)«. Det andet lyder »Roser skal beskæres, når forsythiaen blomstrer.«

Jeg foretrækker det sidste, da det er noget mere fleksibelt. Det er lidt meget at forlange, at man kun har én dag, hvor man kan beskære. Forsythiaen blomstrer stort set altid på Dronningens fødselsdag. Til gengæld varer blomstringen gerne i tre uger. I bund og grund handler det om, at man beskærer, når den værste nattefrost er ovre. Samtidig skal roserne helst ikke være sprunget for meget ud.

Følg FRI.dk's boligstof på Facebook

Roser er elsket for deres udseende og duft og hadet for deres skrøbelighed og evne til at blive syge. Men en rose er ikke bare en rose. Roser er dyrket og forædlet i mange hundrede år, hvilket har givet et utal af variationer, som opdeles i grupper, alt efter deres botaniske opbygning. Når man taler om beskæring er det vigtigt at skelne mellem dem, som skal have en årlig tilbageskæring, og dem som højest skal have en udtynding, hvor man fjerner de ældste og kraftigste grene på rosen. Fælles for dem alle er dog, at visne og syge grene skal skæres bort.

De roser, der kræver en årlig tilbageskæring, er storblomstrede roser og buketroser. Storblomstrede roser kendetegnes ved deres lange stilke med et enkelt stort endestillet blomsterhoved. Buketroser kendes ved, at flere blomsterhoveder sidder samlet i klaser. Blomsterne er oftest mindre end hos de storblomstrede. Beskæringshøjden varierer, og min erfaring er, at hvis roserne skæres meget tilbage, f.eks. til 10-20 cm over jorden, sikres en lav og tæt blomstring. Skæres roserne mindre kraftigt tilbage, dvs. til 30-40 cm over jorden, opnås en mere åben og løs blomstring. Man beskærer altid lige over en knop eller et skud. Knoppen eller skuddet skal helst sidde udadvendt, så den gren, der vokser frem, vokser væk fra buskens centrum. Vælger man at skære busken helt ned til 10-20 cm over jorden, kan det være svært at finde en knop eller et skud at beskære over. Alligevel formår mine roser altid at skyde.
 

Læs også:

Min have bliver aldrig færdig
Mens vi venter på foråret: Haveopgaver i marts
Tag forskud på sommerhaven nu
Nu trænger græsset til en kærlig hånd

Roser er lig med torne. Det er derfor vigtigt at bære havehandsker og lange ærmer, mens arbejdet står på, ellers risikerer man en masse ubehagelige rifter. Det er desuden en fordel at være bevæbnet med en skarpsleben beskæresaks. Det gør tilbageskæringen meget lettere. Når man alligevel er i gang med at beskære sine roser, har de godt af at få en gang gødning og noget kompost i samme ombæring. Følg mængdeanvisningen på poserne og læg både gødningen og komposten rundt om den enkelte plante. Mere er ikke nødvendigt. For at få mest gavn af både gødning og kompost eftervandes med koldt vand.

I det hele taget er det en god idé at vande sine roser i de efterfølgende måneder, dvs. maj og juni. I disse måneder mangler roserne ofte vand, og det er ikke altid lige til at se, men en grundig vanding sikrer en lang og sund blomstring. Et godt råd er at vande jorden rundt om roserne, i stedet for at sprede vandet ud over blade og blomster. På den måde minimeres risikoen for lus. Skulle uheldet alligevel være ude, kan vanding af hele planten med koldt vand, eventuelt blandet med gammeldags udblødte sæbespåner, være med til at få udryddet lusene.

Ellers er det bare om at læne sig tilbage og nyde roserne, mens de står i blomst. Har man buskroser, forlænger man blomstringen ved jævnligt at skære nogle grene af. Det giver planten anledning til at skyde på ny. De afskårne rosengrene kan stilles i en vase med vand.

Læs meget mere livsstil- og boligstof i vores to, gratis nyhedsbreve: Din Bolig om tirsdagen og Fri Weekend om fredagen. Meld dig til her