Giv sommerhuset et forårstjek

Hård frost og masser af sne. Vinteren har bidt fra sig i år, derfor er der grund til at give sommerhuset et ekstra tjek. En ordentlig omgang rengøring og udluftning er også den bedste start på sæsonen.

Træer
Overvej evt. at fælde store træer, som står tæt på huset Syge grene skal skæres af. Skader opstået pga. et væltet træ dækkes af forsikringen, men det er vel rarest at undgå det.

Vand og el
El-installationen må ikke tilsluttes før varmvandsbe-holderen er fyldt op.Tjek varmtvandsbeholder for tilkalkning.
Tjek for dryppende vandhaner og toilet.

Elektriske installationer kan have taget skade af fugt eller på grund af skadedyr. Er du i tvivl, så få en autoriseret elektriker til at gennemgå det. Test om husets HFI/HPFI-relæ fungerer. På relæet er der en testknap , hvor man kan teste, om relæet slår fra i tilfælde af overbelastning og kortslutning.

Taget
Sommerhustage består ofte af lette materialer, f.eks. pap.

Følgende skal tjekkes udefra: Utætheder i samlinger og i selve materialet. Se efter om dele af taget har løsnet sig.
Vær særlig opmærksom ved samlinger af tagflader (skotrender), omkring skorstenen og ved tagvinduere. Vindskeder og sternbrædder skal tjekkes, renses for alger og evt males eller imprægneres.

Taget indefra: Tjek trækonstruktionen, mørke aftegninger kan være tegn på råd og svamp. Større utætheder afsløres ved at regnvand eller smeltet fygesne drypper ned i rummene.

Fugle og skadeyr
Har skorstenen ikke været brugt meget længe, bør den tjekkes for fuglereder.
Undersøg også om der er fuglereder f.eks. under udhæng eller oppe under bølgeeternittag.
Mange ejere af fritidshuse har problemer med mus. Tjek for huller ved f.eks. el-stik, hvor musene ofte finder vej ind.
Tjek især tag og udhæng for boer efter hvepse og bier.

Varm huset op
Mange sommerhuse er rimeligt velisolerede, derfor bør der være varme på huset hele vinteren, hvis du skal undgå fugt og skimmelsvamp.
Hænger muglugten fast i sommerhuset, er der grund til et ekstra tjek, f.eks. under linoleums-gulve eller gulvtæpper med gummiflader.

Låse
Over ti år gamle låse skal udskiftes.

Sivebrønd/septiktank
Tjek om dækslet slutter tæt eller frosten har løftet  den øverste brøndring. God ide at bestille slamsuger, før forårsvarmen får indholdet til at skumme.

Utætte stikledninger og vandrør
Forhåbentlig har du husket at lukke ordentlig af for vandet i vinterperioden.
Har huset stået uopvarmet, bør vandrørene tjekkes for frostsprængninger. Ligger rørene ved ydermuren, er der også risike for, at de kan tage skade af frosten.

Også helt små utætheder kan få alvorlige følger. Se derfor rør og afløb efter for synlige tegn på skader, inden du tænder for vandet. Når vandet er tændt, skal du fortsat holde øje med utætheder. Hvis vandmåleren stadig kører, selv om der er slukket for vandet, tyder det på lækager. Tjek en autoriseret VVS’er. Se evt. danskvandalarm.dk

Tjek og rens gulvafløbet og se om risten er korrekt monteret. Spørg evt. en fagmand.Tjek fuger i badet,  revner her kan betyde fugt- og vandindtrængning i f.eks. tilstødende rum. Bank på de gamle klinker i badeværelset og hør godt efter uregelmæs-sigheder, der kan være tegn på, at vand er trængt ind.

Facader og fundament
Ved sommerhuse uden tagrender: Tjek det nederste af træbeklædningen særlig grundigt.
Revner i træbeklædnin-gen viser, at træet er ved at udtørre. Her skal behandles med oliebaseret væske.
Støbt fundament gås efter for revner.

Vinduer og døre
Tjek om de trænger til maling og kitning (ved gamle vinduer). Se ekstra godt efter vinduernes bundtræ. Er det sundt og tørt? Ved maling anbefales det at male en lille smule ud på glasset, så der lukkes af mellem kit og glas.
Tjek om sålbænkene mellem undersiden af vinduerne og træbeklædningen sidder fast.
Ved nyere vinduer bør man tjekke topforseglingen. Det vil sige den gummiliste, som forsegler ruden og vinduesrammen. Den har en tendens til at krybe eller tørre ind, hvorved der kan opstå utætheder og i værste fald rådskader.

Tagrender og tagnedløb
Tagrenderne skal løbende renses for grene og blade.
Er tagrender løbet over, så se ekstra godt efter om træbeklædningen ved huset har taget skade.

Forsikring
Vedligeholdelse betaler sig. Forsikringen dækker f.eks. kun pludselige skader og ikke skader, som er opstået pga. manglende vedligeholdelse. Det gælder f.eks. regnvand, der igennem længere tid er trængt ind gennem utætheder i f.eks. taget.