Småt brændbart: Sådan stabler du træet dekorativt indenfor

Vinteren trænger sig på, og det er tid til at rykke brændestablen indenfor. Her er 20 smukke måder at stable træet på.

Houzz.dk Fold sammen
Læs mere

Af Antonia af Petersens, Houzz.dk

Når temperaturen falder, er der intet bedre end at tænde op i pejsen og lytte til ildens knitren. Men uanset om du selv hugger brænde eller køber færdigpakkede poser, skal træet jo stå et eller andet sted. Vi har finkæmmet vores billedarkiv og fundet 20 eksempler på smagfulde, skandinaviske brændestabler, der opfylder alle behov – praktisk og pænt!

Udnyt højden

Det er altid en god idé at overveje lodrette løsninger for at optimere gulvpladsen. Hvis du har mulighed for det, kan du indbygge et opbevaringskammer som dette, og ellers kan en enkel, vægmonteret reol sagtens bruges. Det kunne eksempelvis være Ikeas Kallax, som er lang og smal og findes i flere farver. Husk bare, at den ikke må belastes med mere end 13 kilo.

LÆS OGSÅ: Det skal du overveje, før du køber en brændeovn

Indbyggede løsninger

Hvis du opmurer en åben pejs eller kamin, kan det være en god idé at overveje brændestablen på forhånd. Så kan du selv indrette opbevaringen elegant og effektivt, så løsningen oveni købet glider i ét med resten af indretningen. Få hjælp af en murer eller et firma, der specialiserer sig i ildsteder, og fortæl dem, hvad du ønsker dig.

En del af facaden

Hvis du vil bydes velkommen hjem af en flot brændestabel, kan du alternativt gøre den til en del af facaden. I dette arkitekttegnede hus består en del af ydersiden af stablet brænde, hvilket resulterer i et smukt og levende udtryk, der passer godt til den omgivende natur.

Fyld på pejsen

Har du været heldig at flytte ind i et hus med en smuk, gammel kakkelovn eller pejs, men kan man ikke tænde op i den? Intet problem! Du kan stadig fylde hulrummet med en flot brændestabel. Selv om de godt nok aldrig kommer til at brænde, er træstykkerne jo smukke i sig selv og fungerer som en naturlig, dekorativ detalje. Hvis du savner den lystige ild, kan du toppe pejsen med levende lys.

Lad i øvrigt være med at stirre dig blind på de traditionelle liggende brændestabler - her har man ladet stubbene stå oprejst, og resultatet ligner en birkeskov i miniatureudgave.

SE OGSÅ: Hvordan rengør jeg bedst min brændeovn?

Integreret i indretningen

På nuværende tidspunkt er det nok allerede gået op for dig, at stablet brænde kan være ret så æstetisk, men for lige at overbevise dig lidt mere, får du her et par eksempler på, hvor vigtig en medspiller træet kan være i hjemmets indretning. Birketræ er den mest almindelige type brænde heroppe nordpå, og små, runde stubbe er derfor et glimrende valg, hvis du overvejer at lade runde årringe dominere indretningen.

LÆS OGSÅ: Brug stubbe og stammer i indretning

I kasser

Hvis du vil dekorere med træ, men samtidig opretholde et kontrolleret udtryk, kan du stable træet i afgrænsede rum. Hyldekanternes rette linjer giver nemlig øjet noget stabilt at forholde sig til. Du kan kontakte en snedker her på Houzz og få fremstillet en løsning, der passer præcist til dine ønsker og mål.

SE OGSÅ: Få styr på rodet med sprøde knive

Vandret

Du kan skam også stable træet vandret - især under kaminen er et praktisk opbevaringssted. Hvis du ikke har mulighed for at bygge en opbevaringsløsning her, kan en åben hylde være et godt alternativ, og så kan den jo også bruges til opbevaring af andre ting.

Fyld ud

Kløvede stubbe er lige så uens og uregelmæssige som alt andet i naturen. Derfor kan de tålmodige sjæle give sig i kast med at få dem til at passe i selv de mest ujævne rum. Se det som et meditativt puslespil, der aldrig bliver helt færdigt. Men du behøver såmænd ikke stresse med at få træet brugt i en fart - træ, der er ordentligt tørret, er langtidsholdbart.

LÆS MERE: Lad naturen voks i tapeterne

Til de små hjem

I mindre stuer kan det være knebent at få plads til de helt store brændestabler. Så kan du i stedet satse på en smuk brændekurv, der er lige så dekorativ, som den er praktisk. Sådan en sag kan fås i alverdens farver, former, størrelser, stilarter og prisklasser.

LÆS MERE:Familien i Aarhus hylder den naturlige jul

Artiklen er bragt i samarbejde med houzz.dk