Nye nordiske farvetrends: Sådan skal boligen se ud i 2017

Vi går mørkere tider i møde. I hvert fald hvis man spørger trendredaktøren, farveeksperten og indretningsarkitekten om dette års farver.

Foto: Bolia

Sanne Kragelund, houzz.dk

De lyse pastellers tid er ved at være forbi. Det er en noget atypisk udmelding om den nordiske stil, som er kendt for at hylde de letteste og mest sarte farver først på året og langt ind i sommermånederne. Men i 2017 bliver der i stedet skruet op for de mørke farver, og den dominerende farvepalet bliver overordnet set mere enkel og eksklusiv end tidligere set. Glæd dig til at se en ny og dekadent nuance på banen, opleve nye farvesammensætninger og blive inspireret til at kombinere spændende materialer på kryds og tværs. Velkommen til 2017’s farvetrends!

»Vi er forbi krisen og vil ikke høre om den mere,« fortæller trendredaktør hos Pej Gruppen - Scandinavian Trend Institute, Rikke Skytte. »Når der er krise, lukker vi os meget ned, men nu åbner vi meget mere op mod udlandet og lader os inspirere udenfor vores egne grænser,« uddyber hun. Det er tid til at fejre livet igen med skarpe, mørke og dekadente farver. Ikke mørk på en negativ måde, men med et strejf af eksklusivitet.

LÆS OGSÅ: Kun tennisbanen skiller designerens hjem fra Øresund

Indretningsarkitekt og kvinden bag firmaet Danish Home Living, Mathilde Brødsgaard, er sikker på, at den lidt dunkle, nordiske stemning vil falde danskerne meget naturligt. »I Danmark lever vi jo med fænomenet ‘hygge’ hele året rundt, også om sommeren,« siger Mathilde Brødsgaard.

Selv tilfører hun hjemmet endnu flere planter i sommermånederne for at byde naturen indenfor. For ikke nok med, at de fører en helt ubeskrivelig atmosfære med sig ind i boligen, så kan planterne også være med til at løfte de mørke og tunge farvesammensætninger.

De grønne planter, der bogstaveligt talt har oplevet en opblomstring i hjemmene de seneste sæsoner, vil altså fortsat vokse i indretningen. Men også i andre dele af boligen vil naturfarverne brede sig.
»Grøn bliver et kæmpe hit!« tilføjer Sadolins Colour Manager, Per Nimer. »Den grå skala har fyldt meget de seneste år. Det vil den stadig gøre, men jeg ser også en større og større interesse for brune, grå-brune og andre jord-farvede nuancer,« siger han. Samtidig vil flere former for tapeter også fortsat være interessante, dog kun på enkelte endevægge. »Vi ser rigtig mange store mønstre med flere motiver, der er inspireret af naturen. Tapeterne skal være personlige og eksklusive,” tilføjer Per Nimer.

»I 2016 har vi set den grønne farve i en stærk og armyfarvet tone, men i 2017 er den mere blålig, mørk og støvet,« siger Rikke Skytte. Overordnet set betragtes grøn som en megatrend, som vi slet ikke kan ryste af os igen.

»I 2017 får den mere fat i jorden, men med et urbant udtryk. De naturskønne farver går i højere grad i en mere scifi-retning. Faktisk er det de nuancer, som vi også ser i Nordlyset,« tilføjer hun.

I 2017 kommer vi også til at se meget mere til en anden af nordlysets farver, nemlig lilla – og ofte i kombination med rust, brun og orange. »Lilla bliver virkelig en af hovedpolerne,« siger Rikke Skytte og uddyber: »Men ikke den orange, som vi så i 70’erne. Nu er de mange lilla nuancer mere eksklusive.« Det er Per Nimer fra Sadolin enig i. »Vi satser også i høj grad på de brune farver i et flot sammenspil med orange. Samtidig vil den røde farve bevæge sig mere over i en varm, blodrød tone,« siger han.

De sarte, røde farver bliver dermed afløst af den dunkle lilla farve med skarpe referencer til velour sammen med den mere kantede, røde farveskala. Det giver os i høj grad mulighed for at lege med flere accenter i det nye år. Men hvordan bruger vi den nye farve i vores hjem? Ja, hvordan indretter vi egentlig bedst med lilla?

LÆS OGSÅ: Er det ok at grave efter guld i de danske design-arkiver?

Indretningsarkitekt Mathilde Brødsgaards tre bedste råd til at indrette med lilla:

Lilla er jo i virkeligheden et vidt begreb, så vælg din nuance nøje. En lys, pastelfarvet lilla giver eksempelvis en helt anderledes stemning i hjemmet end den mørke lilla, der kan se væsentlig mere eksklusiv ud.
Når en farve som lilla bliver trendy, ser man ofte, at de modige går all in, og det beundrer jeg virkelig. Men overvej at indrette en smule tidsløst, selvom du vælger en trendfarve til dit hjem.
Sørg samtidig for at skabe en god base med neutrale materialer og farver. På den måde kan du nemmere lade dig tiltrække af den lilla tendens. Udskift for eksempel nogle af dine stager, vaser, vægmotiver, plaider, puder eller stole til lilla, og så kan du lynhurtigt forny hjemmet, når en ny farve bliver moderne.

Selv synes Mathilde Brødsgaard, at lilla kommer bedst til sin ret med grå og materialet velour, enten på en pude eller på en hel sofa. »Jeg tror bestemt ikke, at vi er færdige med velour, tværtimod,” siger hun. “Der opstår en nærmest kongelig fornemmelse over farven lilla på samme måde som med den populære kongeblå nuance.«

Mathilde Brødsgaard råder til, at man sammensætter lilla med små detaljer i messing, som vil få farven til at fremstå en tand mere eksklusiv.

LÆS OGSÅ: Metallisk tendens - indret med rosaguld

Mathilde Brødsgaard er heller ikke i tvivl om, at farven lilla spiller godt op imod de klassiske, grå toner. »Jeg vil heller ikke være bange for at se den i et fint sammenspil med den mørkeblå farveskala, da netop den kan være med til at give lidt kant og maskulinitet til den lilla farve,« siger Mathilde Brødsgaard. Ønsker du derimod at gøre farven mere finurlig og feminin, kan du med fordel kombinere de lilla toner med en smuk rosafarvet palet.

Vælg også gerne møbler i mørkt træ, for ifølge Rikke Skytte, er det ikke kun farveskalaen, der bliver mørkere i hjemmet, men også træsorterne, hvor ahorn, valnød og mahogni kommer til at dominere.

Alt i alt tegner der sig en tendens til noget ukompliceret med plads til sjov og ballade – men i en mat version. »I 2017 vil farvesammensætningerne ses i form af flere, hele flader. Tone-i-tone-konceptet bliver virkelig omdrejningspunktet i snakken om farver,« siger Rikke Skytte.

Mathilde Brødsgaard: Sådan indretter du efter tone-i-tone-konceptet:

Sørg for, at tonerne er tilpas langt fra hinanden, så det ikke ser ud som om, at du har forsøgt at ramme den samme farve uden held. Men pas samtidig på, at du ikke skaber en spraglet cirkusstemning.
Udvælg hellere nogle enkelte farver, og bland dem med mere neutrale farver som for eksempel grå eller hvid.
Har du svært ved at forestille dig det endelige resultat, så sørg altid for at visualisere din forvandling, eksempelvis ved at male farverne på store stykker pap og lægge dem dér, hvor du skal i gang med at indrette. Du kan også hænge dem op på væggen, inden du går i gang med at male. På den måde kan du hurtigt spotte, om du er på rette spor.

LÆS OGSÅ: Indret med grå, og ram den skandinaviske stil

»Vi tror også stadig på blå. Faktisk ser vi mange kombinationer, som bygger på kontraster. Der skal skabes spænding i boligindretningen,« siger Per Nimer. Det samme kan de mange, nye materialer være med til at gøre.

»2017 bliver startskuddet til eksperimentering med flere, forskellige materialesammensætninger,« siger Rikke Skytte, der fremhæver bambus, rattan og kork, som nogle af de bærende elementer.

»Vi har fået endnu mere fokus på det bæredygtige. Nu skal vi bruge materialerne i længere tid, så de får patina og charme. Det må ikke være for pænt,« siger Rikke Skytte.

Hun pointerer samtidig, at vi i 2017 får meget mere fokus på håndværket – men med et nyt twist: Det rustikke stentøj erstatter nemlig det folkekære keramik mere og mere. Samtidig vil vi også se mange, dekorative vægophæng og forskellige former for vævninger. »Det er tid til at eksperimentere med de mere kompakte materialer,« siger Rikke Skytte og uddyber: »Vi kommer til at se tykt bomuld og garn i tunge, lange længder.«

LÆS OGSÅ: De mørke køkkener har indtaget Danmark

På møbelfronten er der også nye tendenser på vej. Nu går vi fra at have ben på vores sofaer til de mere store, fede og tykke former. Og så lader vi os inspirere af en af 1900-tallets mest betydningsfulde kunstskoler, som tyske Bauhaus, der tager udgangspunkt i moderne kunst og arkitektur. »Kunsten og dens former bliver budt indenfor – især i vores interiør,« tilføjer Rikke Skytte.

Trendredaktøren Rikke Skyttes egne favoritter:

Det er fedt med rattan! Først var materialet primært kendt fra den klassiske caféstol, men nu begynder rattan at blive brugt mange, forskellige steder.

Lilla er flot i alle sine afskygninger. Især blandet med rust. Personligt har jeg aldrig rigtig været til pastelfarver, mere de mørke toner. De er meget nemmere at kombinere og arbejde med.

Generelt virker de mørke farver meget mere rolige på mig end de lyse og friske. Jeg kan godt lide accenter og en vis skarphed. Det må gerne krasse lidt. Og så glæder jeg mig til et nyt år, hvor vi skal til at arbejde mere med farver på hele og gennemgående flader.

Artiklen er bragt i samarbejde med houzz.dk