Wall Street vil blive farvet mørkerød

Store kursfald vil være billedet på det amerikanske aktiemarked mandag, hvor investorerne vil stå tætpakket i salgskøen på grund af en frygt for, at svage udsigter for væksten i Kina kan sprede sig til resten af verden.

Foto: KENA BETANCUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omkring en time før handelsstart på Wall Street ligger futures for de tre toneangivende indeks, S&P 500, Dow Jones og Nasdaq i minus 4-5 pct. Værst ser det ud for teknologiaktierne i Nasdaq, hvor der er lagt i ovnen til et dyk på 5 pct.

Dermed er der udsigt til en accelerering af kursfaldene fra sidste uge, hvor de tre store indeks faldt 5,8-6,8 pct. over ugen.

Forud for handelsstart kan investorerne desuden notere sig, at der er store fald på de europæiske aktiemarkeder. Eksempelvis er det brede, fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks nede med 5,3 pct., hvilket er største endagsfald siden 2011.

Blandt selskaberne er der især udsigt til fald i flere af biotekaktierne. Gilead falder i formarkedet 6 pct., mens Biogen dykker 4,8 pct.

En højt prissat aktie som Netflix ser ud til at åbne hele 8,4 pct. lavere. Det amerikanske streamingselskab har ellers meddelt, at har planer om at lancere sig selv i Japan fra næste måned i samarbejde med Softbank, men det lader investorerne til at ignorere.

Der er ingen nøgletal af betydning mandag, men senere på ugen vil der blandt andet være statistik for forbrugerpriser og BNP-vækst.

Nøgletallene er i øjeblikket særligt imødeset, fordi udviklingen i den amerikanske økonomi er afgørende for, hvornår den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hæver renten.

Den seneste periodes uro på de finansielle markeder, som er afstedkommet af tre devalueringer af den kinesiske yuan og svage nøgletal, har betydet, at økonomerne nu i højere grad først venter en renteforhøjelse senere på året.

Ifølge Bloomberg vurderer økonomerne nu, at der er mindre end 33 pct. chance for en renteforhøjelse i forbindelse med rentemødet den 17. september. Inden devalueringerne var sandsynligheden 48 pct.