Valuta: Aktiepanik presser dollar ned

Store kursfald på alverdens børser svækker mandag den amerikanske dollar markant, da usikkerheden på de finansielle markeder kan udsætte en snarlig renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

Foto: ALEX WONG. Den amerikanske centralbank har næste rentemøde 17. september. Vælger banken at hæve renten, vil det være første gang siden 2006.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank.

- Investorerne flygter fra dollaren, da udsigterne til snarlige renteforhøjelser fra den amerikanske centralbank (Fed) fortoner sig i takt med aktiekursernes dyk. Indtil for kort tid siden så en amerikansk renteforhøjelse i efteråret ud til at være en done deal, men de seneste ugers finansielle uro har ændret billedet, siger han i en kommentar.

Dollar svækkes mandag, så der går 6,4997 kr. for en dollar mod 6,5892 kr. fredag eftermiddag. På månedsbasis er den amerikanske valuta svækket omkring 6 pct. fra 6,9000 kr. per dollar i midten af juli, og dollar handler nu på det laveste niveau siden februar.

Jacob Graven vurderer, at en fortsættelse af den finansielle uro - der især skyldes frygt for en afdæmpet vækst i Kina og de mulige konsekvenser på globalt plan - kan tvinge centralbanken til at vente med at hæve renten.

- Men vi vurderer fortsat, at en amerikansk renteforhøjelse er på vej - den bliver blot udskudt. Det kan trække dollaren op igen senere på året, lyder spådommen fra Jacob Graven.

Den amerikanske centralbank har næste rentemøde 17. september. Vælger banken at hæve renten, vil det være første gang siden 2006.