Voldsom uro kaster investordarlings mod bunden

Den seneste uges tids voldsomme uro på de globale markeder har ramt årets højdespringere blandt C20-selskaberne, Genmab og Vestas.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Højt at flyve - dybt at falde. Det mundheld siger også ud til at have en vis berettigelse på fondsbørsen i øjeblikket, hvor nogle af årets højdespringere er blevet sendt på en voldsom deroute.

Biotekkoncernen Genmab er den C20-aktie der er steget mest i år indtil videre. Men i løbet af den seneste uge er Genmabs markedsværdi  blevet barberet med 15 procent. Årets afkast er nu godt 50 procent.

Vestas' markedsværdi er på en uge faldet med knap 14 procent, så årets samlede afkast nu er på omkring 44 procent.

Ifølge chefstrateg hos Danske Bank, Frank Øland Hansen kan de heftige kursfald forklares med, at investorerne i øjeblikket raser mod nødudgangen, og ikke kigger så meget på selskabernes aktiviteter i Asien, som er arnestedet for den nuværende uro.

»Alt bliver handlet ned i øjeblikket. Så derfor vil det også være det, der er steget mest, der falder mest. Derfor bliver der ikke set så meget på, hvad selskaberne reelt set har af eksponering mod Kina,« siger han til Berlingske Business.

Han peger også på, at investorerne i øjeblikket går efter at reducere deres risici på rekordfart og derfor sælger ud af de værdipapirer, som de kan finde købere til.

Danske Bank-stratetegen mener dog selv, at den paniske stemning og de store aktieudsalg har taget overhånd.

»Lige nu handler markedet på frygt frem for fakta,« siger han.

Men kan man ikke også sige, at de voldsomme stigninger, vi har set på aktiemarkedet i år var mere baseret på forventning end fakta?

»Vi har faktisk set nogle pæne nøgletal fra USA og Europa. Jeg ville sige det sådan, at jeg bedre kunne forstå stigingen, end de fald, vi ser nu.«

Også Carlsberg-aktien er faldet med godt 14 procent i løbet af den seneste uge. Men det skal nok især tilskrives en nedjustering i forbindelse med regnskabet i sidste uge, hvor aktien faldt med godt 9 procent på én dag.

De selskaber som er kommet bedst igennem den seneste uges aktie-turbulens, er høreapparatkoncernen William, der ligger uændret og Jyske Bank, der er faldet med knap tre procent.