FLSmidth-aktien trykket i bund af finsk konkurrent

De danske aktier gik fra glæde til gråd i løbet af torsdagen. Efter onsdags lukkerekord til C20 Cap-indekset startede aktierne igen i plus torsdag, men kurven knækkede i løbet af formiddagen, og så endte det hele med brede fald.

Dagens største udsving på C20-indekset stod ingeniørselskabet FLSmidth for, efter at den finske konkurrent Metso afleverede sit regnskab for andet kvartal. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
C20 Cap-indekset lukkede 0,5 pct. lavere i 590,96 - med 7 ud af 20 aktier i plus.

Torsdagens handel var præget af udenlandske regnskaber, der i større eller mindre grad gav afsmitning til danske selskaber, mens det ellers var småt med selskabsspecifikke nyheder.

Ingeniørselskabet FLSmidth stod for det største udsving, efter at den finske konkurrent Metso afleverede sit regnskab for andet kvartal. Metso kunne ikke leve op til markedets forventninger med sit regnskab for andet kvartal, og selskabet melder om fortsat tilbageholdenhed i mineinvesteringerne.

Det bekræfter tidligere udmeldinger fra andre aktører i minesektoren og varsler fortsat svaghed i det danske ingeniørselskabs forretning frem mod regnskabet for FLSmidths andet kvartal den 23. august.

Metso omsatte for 1,76 mia. euro i andet kvartal mod ventet 1,79 mia. euro blandt analytikerne ifølge Bloomberg News, mens indtjeningen per aktie skuffede markant med 0,34 euro mod ventet 0,65 euro. Samtidig nedjusterede selskabet sine forventninger til omsætningen og driften for hele 2013, og samlet set var det ikke en cocktail, som FLSmidth-investorerne brød sig om.

FLS-aktien sluttede således dagen nederst i C20 Cap-indekset med et fald på 3,5 pct. til 272,50 kr.

En anden aktie, der skilte sig ud på den mere negative front, var transport og logistik-selskabet DSV. DSV måtte lægge navn til sænkede anbefalinger fra Danske Bank og Alm. Brand, der begge har droppet anbefalingen "køb" af det danske selskab og skruet anbefalingen ned på henholdsvis »hold« og »neutral« inden regnskabet for andet kvartal fra DSV tirsdag den 30. juli.

»Markedsvolumen lader til at have udviklet sig noget svagere, end hvad vi tidligere ventede, og vores reviderede estimat for driftsindtjeningen i 2013 er i den lave ende af prognosen og 2 pct. under analytikerkonsensus,« skrev Danske Bank i et analysenotat torsdag.

DSV-aktien faldt med 2,4 pct. til 145,50 kr.

For NKT-aktionærer var der rigeligt at kigge på fra udlandet torsdag, hvor både den franske kabel-konkurrent Nexans og amerikanske Tennant, der er konkurrent til Nilfisk-Advance leverede regnskaber.

Nexans fik et underskud på 145 mio. euro på bundlinjen i første halvår, blandt andet påvirket af nedskrivninger på 92 mio. euro. Set i forhold til første halvår 2012 faldt omsætningen, regnet i faste, ikke-jernholdige metalpriser, til 2,35 mia. euro fra 2,4 mia. euro.

Tennant leverede omvendt noget bedre. Det amerikanske selskab slog forventningerne til omsætningen og bundlinjen en smule. Samlet set var det dog ikke nok for NKT-investorerne, der kvitterede med et fald på 2,3 pct. til 233,50 kr. for den danske aktie.

Carlsberg-konkurrenten Sabmiller skuffede gevaldigt med sit regnskab for første kvartal af regnskabsåret 2013/14, hvor ølsalget faldt med 1 pct. mod en forventet stigning på 2 pct. blandt analytikerne ifølge Bloomberg News. Sabmiller giver dårligt vejr skylden for det sløje kvartal. Carlsberg-aktien var imidlertid ikke synderligt påvirket og sluttede dagen 0,4 pct. højere i 550 kr.

Tyske BASF bragte torsdag morgen gode nyheder fra selskabets Agricultural Solutions-division til Auriga-aktionærer. BASF's omsætning i divisionen steg med 18 pct. i andet kvartal til 1727 mio. euro. efter et positivt kvartal i Europa trods en sen start på sæsonen, fremgik det af regnskabet.

Alligevel faldt Auriga-aktien med 2,4 pct. til 162,50 kr.

En af de få aktier i plus torsdag var Nordeas. Den svenske bank har været i fremgang lige siden regnskabet for andet kvartal i sidste uge, og dermed blev torsdag den syvende børsdag i træk med fremgang. Nordea steg med 0,8 pct. til 72,35 kr. og nærmer sig den højeste lukkekurs nogensinde, der var 74,965 kr. den 26. april 2007.

Helt i toppen sluttede Vestas med en stigning på 1,2 pct. til 110,50. Vindmølleaktien synes ustoppelig for tiden, hvor den er steget syv børsdage i træk. Samlet har de syv dage givet et løft på 17,6 pct. Siden nytår er aktien steget med 246,8 pct.